fbpx

Jonge vrouwen willen naar gynaecoloog om baarmoeder te laten verwijderen

GFC LIFESTYLEREDACTIE- Jonge vrouwen die naar de gynaecoloog gaan met het verzoek hun baarmoeder te laten verwijderen enkel omdat ze het helemaal zat zijn om elke maand een periode van krampen, bloedingen en ongemak door te maken moeten daar beter over nadenken.

Recent vroeg een 27- jarige dame uit Paramaribo, Suriname, die nog geen moeder is, aan het Kritisch Internationaal VrouwenCollectief (KIVC) of zij haar in contact konden brengen met een medisch specialist die bereid is de ingreep zonder medische indicatie te willen uitvoeren.

Het KIVC zegt vorig jaar ook al een dergelijk verzoek te hebben gehad.

De twintiger heeft uitgelegd dat zij elke maand voor zeker een week door een ware hel gaat vanwege pijnkrampen, een slecht humeur en zelfs bijwerkingen ervaart door de vele pijnstillers die ze tijdens haar periode gebruikt.

Een maatschappelijk werksters van het KIVC vertelt aan GFC Lifestyle dat het VrouwenCollectief geen voorstander is van het weghalen van de baarmoeder op jonge leeftijd indien de gynaecoloog dat niet nodig acht en men nog geen kinderen heeft gekregen.

BEKIJK OOK
Veel Surinamers met huidproblemen vragen advies aan Europese verjongingsexpert Jonathan Clarke

De kinderwens die er op dat moment mogelijk niet is, kan op latere leeftijd toch nog komen.

Aan dames die soortgelijke verzoeken richten wordt het advies gegeven om de klachten grondiger met een medisch specialist te bespreken.

“Er zijn tegenwoordig verschillende opties als het gaat om onder anderen pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie. Maar ook regelmatige beweging in combinatie met het gebruik van een warmwaterkruik kan positieve effecten hebben”.

Het KIVC wijst erop dat hevige menstruatiepijnen ook  veroorzaakt kunnen worden door aandoeningen zoals vleesbomen, endometriose of adenomyose. Het is daarom verstandig om ernstige klachten altijd door een medicus te laten nakijken.

Foto ter illustratie.