fbpx

John McCain: Amerikaanse held of engel des doods?

Was John McCain een patriot of was hij gewoon oorlogszuchtig? De dood van McCain veroorzaakte online een verhit debat over de Amerikaanse waarden die de Republikein vertegenwoordigde.

Sommigen prijzen het patriottisme van McCain, anderen zetten vraagtekens bij zijn morele integriteit.

Gedurende zijn 36 jaar in het Congres verwierf McCain de reputatie van een buitenbeentje, die er niet voor schroomde om Amerikaanse troepen in de vuurlinie te brengen.

Oorlogen

In de loop der jaren pleitte hij voor militaire interventie in onder meer Bosnië, Kosovo, Georgië, Noord-Korea, Irak, Afghanistan, Iran, Syrië, Koeweit, Libië, Nigeria, Rusland, Soedan, China en Mali.

Online wordt hij oorlogszuchtig genoemd, een handlanger van het militair-industrieel complex en daarmee medeverantwoordelijk voor honderdduizenden doden.

BEKIJK OOK  Kranslegging bij monument gesneuvelde militairen Koreaanse Oorlog

Bondgenoot

Dat Lockheed Martin, leverancier van oorlogstuig, zeer ongebruikelijk, een elegie online zette voor hun politieke bondgenoot, hielp daarbij niet echt.

Ook wordt McCain’s ontmoeting met Syrische militanten in herinnering gebracht. Hij wordt beschuldigd van een samenzwering met Hillary Clinton en Barack Obama om ISIS te creëren.

Anderen beschuldigden de overleden senator van het nastreven van zijn idealen ten koste van hele naties en dat hij “Syrië, Iran, Irak, Palestina en Vietnam van de kaart wilde vegen.”

Dat hij niet alleen vrienden heeft gemaakt, blijkt ook uit de reactie van het Witte Huis op zijn overlijden: die kwam er niet, mogelijk vanwege het persoonlijke conflict tussen Donald Trump en McCain.

Foto: Twitter