fbpx
John Jones en Rudi Spa krijgen Kaseko awards

GFC NIEUWS- Suriname is de geboorteplaats van kaseko en deze muziekstijl is heel uniek voor ons land.

Vanwege de belangstelling in het Caribisch gebied en Cuba wil minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme meer doen met kaseko en het weer tot een traditie maken voor de samenleving. De bewindsman wil daarom een samenwerking aangaan met personen en organisaties, die een bijdrage leveren aan de kaseko met als doel te zorgen voor de bloei van kaseko en toerisme.

De HI&T-minister heeft in dit kader op 31 januari de Memre Kaseko Award uitgereikt aan de heren John Jones en Rudi Spa, die zich onder andere hebben ingezet voor de Surinaamse muziek. De heren genoten zichtbaar van het houtsnijwerk gemaakt door kunstenaar Harry Pinas voor Roseternal media.

Vóór de overhandiging van de awards gaf Rosita Leeflang, directeur van Roseternal Media, een korte biografie van beide heren.

John Jones staat bekend om de nummers Bana Bongen Gran Srieka. Zingen begon voor hem al in de schoolbanken en was hij net als vele anderen die in de jaren 70 een gooi deed naar de overwinning bij het Peace Forever Scholieren Songfestival.

In de jaren ’70 en ’80 klinkt de frisse stem van Jones met backing van The Action Stars in de vele huiskamers in Surinamers. Zijn stem bijschaven deed hij dankzij Walther Leerdam en John Nelom, de mannen van het Maranatha Mannenkoor.

Zich inzetten voor de Surinaamse muziek begon toen hij zich aansloot bij Naks Kawina Band, waar andere grote namen als Alex Villevoort en Wilgo Baarn reeds hun krachten gaven. Toen werd er zonder microfoons en versterkers gezongen. Zie daar de reden voor de super krachtige stem, tot nu toe.

Rudi Orlando Spa werd op 13 september 1952 geboren te Paramaribo met als ouders Olga Celine Louise Krolis en Cornelis Rudolf Spa.

Leeflang zegt hem te kennen als schuif trombonist en de man aan wie zij bijna alles kan vragen over de kaseko. Bijna alles, omdat hij haar soms na lang en diep nadenken toch door verwijst naar een andere kenner.

Haar kennismaking met Spa kwam via de groep Orchestra Alafa, waarvan hij de oprichter is en dus al langer dan 23 jaar de orkestleider is. Zijn sporen zijn echter van lang daarvoor met andere kaseko bands als Dynamics Stars en Super DynamicStars. Met Alafa ging hij ook buiten de grenzen. Vers is nog in het geheugen 2013.

In het kader van de Emancipation Celebration van het eiland Trinidad & Tobago trad de groep er op, samen met een zestal danseressen. Een doorslaand succes als wij de berichten mogen geloven. Ook in Frans Guyana en Curaçao is er kennis gemaakt met deze groep. Rudi Spa is ook menens de kaseko buiten de grenzen te brengen.

Heel veel jongeren denken dat kaseko dood is, vanwege de geringe informatie, maar kaseko is niet dood. Het moet nieuw leven ingeblazen worden, benadrukte minister Tsang.

Er zal gebruik worden gemaakt van workshops en concerten om deze muziekstijl te promoten.

Meer nieuws

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.