fbpx
John Jones en Rudi Spa krijgen Kaseko awards

GFC NIEUWS- Suriname is de geboorteplaats van kaseko en deze muziekstijl is heel uniek voor ons land.

Vanwege de belangstelling in het Caribisch gebied en Cuba wil minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme meer doen met kaseko en het weer tot een traditie maken voor de samenleving. De bewindsman wil daarom een samenwerking aangaan met personen en organisaties, die een bijdrage leveren aan de kaseko met als doel te zorgen voor de bloei van kaseko en toerisme.

De HI&T-minister heeft in dit kader op 31 januari de Memre Kaseko Award uitgereikt aan de heren John Jones en Rudi Spa, die zich onder andere hebben ingezet voor de Surinaamse muziek. De heren genoten zichtbaar van het houtsnijwerk gemaakt door kunstenaar Harry Pinas voor Roseternal media.

Vóór de overhandiging van de awards gaf Rosita Leeflang, directeur van Roseternal Media, een korte biografie van beide heren.

John Jones staat bekend om de nummers Bana Bongen Gran Srieka. Zingen begon voor hem al in de schoolbanken en was hij net als vele anderen die in de jaren 70 een gooi deed naar de overwinning bij het Peace Forever Scholieren Songfestival.

In de jaren ’70 en ’80 klinkt de frisse stem van Jones met backing van The Action Stars in de vele huiskamers in Surinamers. Zijn stem bijschaven deed hij dankzij Walther Leerdam en John Nelom, de mannen van het Maranatha Mannenkoor.

Zich inzetten voor de Surinaamse muziek begon toen hij zich aansloot bij Naks Kawina Band, waar andere grote namen als Alex Villevoort en Wilgo Baarn reeds hun krachten gaven. Toen werd er zonder microfoons en versterkers gezongen. Zie daar de reden voor de super krachtige stem, tot nu toe.

Rudi Orlando Spa werd op 13 september 1952 geboren te Paramaribo met als ouders Olga Celine Louise Krolis en Cornelis Rudolf Spa.

Leeflang zegt hem te kennen als schuif trombonist en de man aan wie zij bijna alles kan vragen over de kaseko. Bijna alles, omdat hij haar soms na lang en diep nadenken toch door verwijst naar een andere kenner.

Haar kennismaking met Spa kwam via de groep Orchestra Alafa, waarvan hij de oprichter is en dus al langer dan 23 jaar de orkestleider is. Zijn sporen zijn echter van lang daarvoor met andere kaseko bands als Dynamics Stars en Super DynamicStars. Met Alafa ging hij ook buiten de grenzen. Vers is nog in het geheugen 2013.

In het kader van de Emancipation Celebration van het eiland Trinidad & Tobago trad de groep er op, samen met een zestal danseressen. Een doorslaand succes als wij de berichten mogen geloven. Ook in Frans Guyana en Curaçao is er kennis gemaakt met deze groep. Rudi Spa is ook menens de kaseko buiten de grenzen te brengen.

Heel veel jongeren denken dat kaseko dood is, vanwege de geringe informatie, maar kaseko is niet dood. Het moet nieuw leven ingeblazen worden, benadrukte minister Tsang.

Er zal gebruik worden gemaakt van workshops en concerten om deze muziekstijl te promoten.

Meer nieuws

22 crècheleidsters SBEC ontvangen diploma

GFC NIEUWS- De Stichting Beheer en Exploitatie Crèches (SBEC) heeft 22 studenten klaargestoomd tot volwaardige crècheleidsters. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

350 laaggeprijsde overheidswoningen in gevaar

GFC NIEUWS- Een woningbouwproject, met als doel het opzetten van 350 laaggeprijsde huizen, verkeert in gevaar. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…