fbpx
Jeugdzaken zet jeugdclubs op in dorp Guyaba

In het dorp Gujaba aan de Boven-Suriname worden dit jaar nog vier jeugdclubs opgezet als directe stimulans voor de ontwikkeling van adolescenten in het gebied. Het directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken wil met dit initiatief de lokale jeugdparticipatie tillen naar gemeenschapsniveau.

Het project richt zich op jongeren tussen de 10 en 19 jaar. Het Verenigde Naties Kinderfonds (UNICEF) financiert het programma en de uitvoering ligt bij Stichting Communicatie, Cultuur en Ontwikkeling (COCON).

De vier jeugdclubs zullen zich richten op dans en muziek, ambacht en handwerken, scouting en informatiecommunicatietechnologie (computer). Directeur Rachel Koningsbloem – Pinas is heel ingenomen met het project. Zij gelooft dat dit project de basis zal leggen voor de versterking van jongeren in dorpsgemeenschappen. Afhankelijk van de projectuitkomsten zal het directoraat follow-up overwegen voor andere soortgelijke gebieden.

“Door de jongeren vaardigheden aan te leren worden hun kansen aangeboden en zij worden gelijktijdig aangemoedigd om op verschillende manieren te participeren en een bijdrage te leveren aan hun verdere ontwikkeling”, legde zij uit aan het traditioneel gezag tijdens een onlangs afgelegde werkbezoek. Tijdens dit bezoek werd het projectteam voorgesteld aan het dorp. Belangrijk voor het slagen van dit project is de participatie van de totale dorpsgemeenschap. Directeur Koningsbloem – Pinas deed een beroep op het traditionele gezag om hiertoe een bijdrage te leveren, zegt het ministerie in een bericht.

Gujaba is het grootste dorp aan de Boven-Suriname met ongeveer 6.000 inwoners, van wie ruim 1.250 adolescenten. Het drop-outpercentage is heel hoog in het dorp (16.5% vergeleken met 11% nationaal), evenals het aantal tienerzwangerschappen (20% van alle geboorten in het dorp). Het opzetten van de jeugdclubs in Gujaba valt binnen het Integrated Child and Adolescent Development Framework dat ontwikkeld is door de presidentiële werkgroep Integraal Kinder- en Jeugdbeleid in samenwerking met verschillende ministeries waaronder Justitie en Politie, Sociale Zaken en Volkshuisvesting en Sport- en Jeugdzaken.

Jeugdzaken speelt een belangrijke rol bij de implementatie van dit raamwerk. In grote lijnen moet de uitvoering van het raamwerk leiden tot het versterken van adolescenten tot zelfbewuste individuen die bewuste en gezonde keuzen kunnen maken. Gujaba is één van de proefgebieden, samen met Moengo (district Marowijne) en Sophiaslust.

Naast het opzetten van de jeugdclubs in Gujaba zullen dorpelingen getraind worden tot trainers en coaches in Health and Family Life Education (HFLE). Deze moeten vervolgens jongeren trainen en begeleiden. Er komen verder een advies- en een monitoringscommissie om de jeugdclubs te helpen leiden. Ook deze raden zullen getraind worden in management en leiderschap. Voorts is in het project opgenomen het trainen van jongeren in computervaardigheden en omgaan met de sociale media. Om de computers effectief te kunnen inzetten, zullen zonnepanelen geïnstalleerd worden bij de mediatheek op één van de scholen.

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…