“Jeugd moet SRD leren waarderen”

De governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert – Gray van Trikt, zegt dat hij als kind het beheer van geld heeft geleerd en is hoopvol dat de jeugd bewust zal worden hiervan en waardering voor de SRD zal krijgen.

Van trikt sprak bij de opening van de Global Money Week (GMW), een initiatief van de Child and Youth Finance International die in 2012 is gestart en wordt in 169 landen gehouden.

Vanaf 2013 wordt het jaarlijks georganiseerd door de Centrale Bank van Suriname in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). Het thema voor 2019 is “Learn, Save, Earn”.

Het doel hiervan is om kinderen en jongeren het belang van sparen en een goed beheer van geld bij te brengen.

Onderwijsminister Lilian Ferrier gaf in haar toespraak het belang van het goed beheren van geld aan en de voordelen van sparen op jonge leeftijd. Ze deelde hierbij een anekdote over haar eerste ervaring met het beheren van geld: “Toen ik klein was, kreeg ik een kwartje zakgeld. Ik moest dan alles opschrijven, wat ik met dat ene kwartje deed. Ik kreeg pas weer zakgeld, als ik kon laten zien wat ik met dat ene kwartje had gedaan. Ik doe dit nog steeds. Hierdoor weet je precies waar je geld naartoe is gegaan en hoeveel nog over is om te sparen voor eventueel een broek die je nog zou willen kopen,” aldus Ferrier.

Na de toespraken verschaften enkele medewerkers van de CBvS informatie middels interactieve workshops en educatieve spelletjes met als doel de leerlingen spelenderwijs bewust te maken van geldtransacties en geld sparen. Ze leerden tevens de authenticiteitskenmerken van de SRD kennen.