fbpx

Jetty Mathurin presenteert allerlaatste theatershow

Begin januari laat ze zich uitzwaaien door het Surinaamse publiek: theatermaakster, cabaretière en presentatrice Jetty Mathurin neemt afscheid van het toneel in haar geboorteland. In de Congreshal presenteert zij op 4, 5, 6 en 7 januari een wervelende voorstelling, waarbij zij het podium deelt met vier andere talentvolle vrouwen.

‘De Overdracht’ is een theatrale zoektocht naar een creatieve persoonlijkheid die de leegte kan opvullen die zal ontstaan na het vertrek van Mathurin. Als eerste zwarte vrouw stond zij 30 jaar lang in grote theaters in Nederland – in haar eentje! Ook theaterminnend Paramaribo kon regelmatig genieten van haar onewomanshows.

Haar fans zijn dol op Taante en Stanley, twee herkenbare personages die Mathurin met verve neerzette. Met haar onvermoeibare inzet en creativiteit heeft de cabaretière een voortrekkersrol vervuld. Onder haar jongere vakgenoten geniet zij veel respect; de huidige generatie stand-upcomedians klopt regelmatig bij haar aan voor goed advies en inspiratie.

Mathurin komt naar Suriname met Stacey Esajas (34), Jasmine Sendar (40), Farida van den Stoom (47) en Jeritza Toney (52), vier vrouwen met veel podiumervaring die eraan gewend zijn om in de spotlights te staan. De verrassende voorstelling, in de vorm van een auditie, moet een opvolgster opleveren voor de afzwaaiende Mathurin.

OOK INTERESSANT
‘Ontslagwet 2018’ wordt geëvalueerd

Met de vier kandidaat-opvolgsters treedt de ‘diva’ niet alleen op, maar bezoekt zij ook plekken in Suriname die haar hebben geïnspireerd. Het is de bedoeling dat de vier opkomende cabaretières in Suriname inspiratie opdoen om eigen shows in Nederland te ontwikkelen. De roadtrip van de vijf vrouwen wordt gefilmd; de opnames worden gebruikt in een speciale e-learning-cursus voor jongeren en scholieren.

Met de afsluiting van haar theaterloopbaan begint voor Mathurin een periode waarin zij haar rijke ervaring en inzichten kan delen met een nieuwe generatie theatermakers, spelers en geïnteresseerden. Via Facebook en andere sociale media vestigen Mathurin en haar partners optimaal de aandacht op dit bijzondere initiatief.

De Overdracht wordt in Suriname ondersteund door de Nederlandse ambassade. De voorstelling wordt gepresenteerd door de producenten Aco Multi Services en Djoere de Jong, in samenwerking met de Stichting Taante Bemoeit, de organisatie waarmee Mathurin evenementen organiseert, projecten ontwikkelt, talent stimuleert en andere activiteiten ontplooit.(GFC)