fbpx

Je mobiele telefoon luistert je gesprekken af, maar nu kan je het snuffelen stoppen

GFC NIEUWSREDACTIE- Gebruikers van iPhone en Android klagen al lang dat ze worden afgeluisterd, maar sociale mediaplatforms zoals Facebook en Instagram hebben altijd ontkend dat ze meeluisteren.

Nieuw onderzoek van NordVPN laat nu zien dat bedrijven een stiekeme vorm van gegevensmonitoring gebruiken die ultrasone cross-device tracking wordt genoemd.

Volgens NordVPN ziet deze cross-device trackingmethode dat apps ultrasone ‘audiobakens’ gebruiken die niet door het menselijk oor kunnen worden gehoord om ‘alle apparaten die u bezit te koppelen om uw gedrag en locatie te volgen’.

Deze hoge signalen kunnen worden verborgen in tv-advertenties of online video’s. Zodra de microfoon van uw apparaat ze oppikt, kunnen adverteerders identificeren wat u zojuist hebt bekeken of waarover u hebt gesproken.

OOK INTERESSANT
FSB beweert: NSA gebruikte malware voor exploitatie van Russische Apple-telefoons

Hoewel het onmogelijk is om de ultrasone bakens te stoppen met werken, kun je de kans verkleinen dat je smartphone ernaar luistert door simpelweg onnodige machtigingen te beperken die je de apps op je apparaat hebt verleend.

Om de machtigingen van apps te wijzigen, kunt u naar het menu ‘Instellingen’ van uw telefoon gaan en zoeken naar een optie ‘Privacy’. Hier zou je moeten kunnen zien welke apps toegang hebben tot je microfoon en deze waar nodig beperken.

Als alternatief kunt u een veilige browser zoals Brave, Tor of DuckDuckGo gebruiken of een VPN krijgen, die al uw online activiteiten versleutelt.