fbpx
Facebook Pagelike Widget

Je kan makkelijk besmet raken met het coronavirus, ook al houd je 2 meter afstand

GFC NIEUWS-  Mensen kunnen besmet raken met het potentieel dodelijk coronavirus, ook al nemen ze de 2 meter afstandsregel altijd in acht.

Dat zeggen Australische wetenschappers. Japanse en Amerikaanse experts wezen al vaker op de veel grotere kans om besmet te raken door de lucht in te ademen, met name in slecht geventileerde ruimten waar meerdere mensen aanwezig zijn of waren. Ook al houd je 2 meter afstand van elkaar!

Ook deskundigen in Frankrijk, Italië en Spanje geven nu steeds vaker dezelfde uitleg.

De kans op besmetting is veel groter in gesloten gekoelde ruimten waarin niet voldoende geventileerd wordt zoals druk bezochte supermarkten, restaurants, kantoren en hallen.

Vanuit de wetenschap is evenwel aangetoond dat mensen bij spreken, hoesten, niezen en zingen onder andere microdruppels -aerosols- uitscheiden, die veel langer in een ruimte blijven zweven en daarbij in contact komen met vrijwel alle mensen die in die ruimte komen.

In slecht geventileerde ruimtes waar veel mensen uitbundig bijeen komen, zoals drukke supermarkten met airconditioning, is de kans op besmetting dus groter. De kans om in de buitenlucht besmet te raken daarentegen is aanwezig, echter erg klein bij het houden van minstens 2 meter afstand en goede handhygiëne omdat er optimale ventilatie is.

Het advies is daarom om deze drukke “gesloten” plekken te vermijden en te kiezen voor winkels waarbij alle ramen open staan en er dus voldoende wordt geventileerd.

Het beste is volgens onderzoekers bovendien om alle boodschappen die noodzakelijk zijn zo veel als mogelijk in de buitenlucht te doen, minstens 2 meter afstand van een ieder te bewaren, de handen DIRECT te desinfecteren na het aanraken van alles wat door een ander is of kan zijn aangeraakt.

Ook is het advies om de verpakking van alle boodschappen direct te wassen of desinfecteren.

Ook in andere omstandigheden zoals thuis of bij vrienden wordt aangeraden om behalve 2 meter afstand te bewaren en de handen te desinfecteren, de ruimtes ruim voldoende te ventileren door ramen open te houden.

Ventilatie werkt goed omdat de microdruppels die bij praten, hoesten, zingen en niezen vrijkomen en mogelijk het coronavirus bevatten, qua gewicht erg licht zijn. Door beter te ventileren zijn deze snel opgelost en vormen daarna geen groot gevaar meer.

Meer nieuws

Minister EZ doet prijscontrole

GFC NIEUWS- Minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technische Innovatie ging op 30 november met de Economische Controledienst(ECD) van het ministerie op pad…

No! against gender based violence

GFC NIEUWS – We zitten nu midden in de sixteen  days of activism against gender based violence tussen 25 november en 10 december. Verschillende (overheids)organisaties…

Galibi wil alcoholmisbruik de kop indrukken

GFC NIEUWS- Door vandaag een alcoholvrij sportevenement in Galibi te houden, willen de initiatiefnemers gevallen van alcoholmisbruik in de dorpen Christiaan- en Langamankondre reduceren.

Surinaamse kunst in de VS

GFC NIEUWS- Van 7 Surinaamse kunstenaars, verbonden aan Readytex Art Gallery, is werk opgenomen in een groepsexpositie in de VS: Cultural Encounters: Art of Asian…

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…