fbpx

Je baby, kindje of iemand anders stikt in zijn of haar eten of iets anders! Wat je direct kunt doen om te helpen

GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIE- Het gebeurt wel vaker dat iemand tijdens het eten geen lucht meer krijgt omdat het eten per ongeluk in de luchtpijp is terecht gekomen. Er zijn helaas ook veel gevallen waarbij kinderen en volwassenen op deze gruwelijke wijze zijn overleden.

Jammer genoeg weten omstander niet altijd hoe ze een slachtoffer uit deze ernstige nood moeten helpen en raken in paniek. Door te weten hoe te handelen, kan paniek mogelijk voorkomen worden, zeggen experts aan de gezondheidsredactie van GFC Nieuws.

Wanneer er sprake is van een ernstige verslikking kan men het slachtoffer iets naar voren laten buigen en vervolgens 5 stevige klappen met de hiel van de hand geven op de rug, tussen de schouderbladen.

BEKIJK OOK
BIBIS vat klachten over lange wachttijden visumaanvragen serieus op

Indien de klappen met de hiel van de handen niet helpen kan vervolgens de Heimlich- manoeuvre worden toegepast.

Zie hieronder een instructiefilmpje over de Heimlich- greep en de klappen met de hiel van de hand op de rug. Zie ook verder onderin een filmpje hoe te handelen bij verstikkingen bij baby’s e erg kleine kinderen.

Het filmpje helemaal onderin geeft instructies over de hulp die een persoon zichzelf kan geven bij het stikken in eten of een voorwerp indien niemand aanwezig is om te helpen.