Japanse minister geeft geld terug vanwege geknoei op ministerie

De Japanse minister van Financiën geeft een jaarsalaris terug aan de staat, omdat op zijn ministerie geknoeid is bij de verkoop van een stuk overheidsgrond. Door de verkoop was ook de Japanse premier in opspraak gekomen.

In 2016 kocht de controversiële nationalistische organisatie Moritomo Gakuen – wiens stichter (Yasunori Kagoike) een bekende aanhanger van premier Shinzo Abe was – een stuk land van het transportministerie om een ​​school te bouwen.

Later bleek dat de grond voor maar 14 procent van de marktwaarde was verkocht en kwam aan het licht dat Akie Abe, echtgenote van de premier, erevoorzitter van de school was.

Niet op de hoogte

Dat leidde tot rumoer rondom de premier en financiënminister Taro Aso en toen werd ontdekt dat alle verwijzingen naar de premier, zijn vrouw en minister Aso uit de verkoopdocumenten waren verwijderd, werd de roep om het aftreden van de ministers steeds luider.

Aso zegt dat de schuld ligt bij lagere ambtenaren, Abe zegt dat hij niet eens op de hoogte was van het bestaan van de documenten.

Hij zei ook dat een hoge ambtenaar vanwege het schandaal is ontslagen en dat 20 anderen gestraft zijn.

Ruzie

Kagoike en zijn vrouw zaten 10 maanden op verdenking van fraude en zijn nu gebrouilleerd met de Abe’s omdat die ontkennen dat sprake was van favoritisme.

Op een persconferentie zei Aso maandag dat “de vervalsing van overheidsdocumenten onacceptabel en buitengewoon betreurenswaardig” is en dat hij een jaarsalaris (30 miljoen yen, 274.000 dollar) zal terugstorten in de staatskas.