Japanse artsen voeren ‘s werelds eerste longtransplantatie van levende donoren uit op Covid-patiënt

GFC NIEUWSREDACTIE- Het Kyoto University Hospital zegt dat een vrouw woensdag een 11 uur durende operatie onderging door een 30-koppig medisch team om longweefsel van haar man en zoon te transplanteren.

Volgens het Kyoto-ziekenhuis is dit het eerste geval waarbij longweefsel wordt getransplanteerd van levende donoren naar een Covid-19-patiënt.

Dr. Hiroshi Date, de thoraxchirurg in het ziekenhuis die de operatie leidde, zei dat het hoop geeft aan patiënten met ernstige longschade door Covid-19.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Steeds meer ouders in plaats van grootouders op intensive care units

De patiënt, die alleen werd geïdentificeerd als een vrouw uit de Kansai-regio in het westen van Japan, kreeg eind vorig jaar Covid-19 en bracht maanden door op een levensondersteunende machine die functioneerde als een kunstmatige long, volgens Euro News.

Covid-19 veroorzaakte zoveel schade aan haar longen dat ze niet meer functioneerden, en ze had een longtransplantatie nodig om te overleven.

De man en zoon van de vrouw boden aan om delen van hun longen te doneren. Overleden donortransplantaties zijn nog steeds zeldzaam in Japan, en levende donoren worden volgens de verklaring van het ziekenhuis als een betere optie beschouwd.

De man en zoon verkeren in stabiele toestand en de vrouw ligt op de intensive care. Volgens het ziekenhuis zou ze het ziekenhuis over ongeveer twee maanden moeten kunnen verlaten.

Overige berichten