fbpx

Japan wil geen troostmeisjes kennen: ruzie met San Francisco

De Japanse stad Osaka is boos op de Amerikaanse stad San Francisco en wil geen zusjes meer zijn met de Amerikanen. De reden: zus San Francisco gedenkt met een monument de seksslavinnen van de Tweede Wereldoorlog in Japanse militaire bordelen.

‘Troostmeisjes’ werden zij genoemd: jonge vrouwen die gedwongen de Japanse soldaten aan hun gerief moesten helpen.

Honderdduizenden meisjes en jonge vrouwen uit China, Korea, de Filipijnen en andere landen, die jarenlang als seksslavin werden gehouden ten behoeve van het Japanse leger.

Veel conservatieve Japanners vinden dat het allemaal zo’n vaart niet liep. In januari riep Japan zijn ambassadeur terug uit Zuid-Korea nadat daar dichtbij het Japanse consulaat in Busan een standbeeld was neergezet voor troostmeisjes.

OOK INTERESSANT
BGVS komt met mededeling anesthesie medicatie

Japan ontkende tientallen jaren dat ooit vrouwen gedwongen waren tot seksuele slavernij. Pas in 1993 gaf het land schoorvoetend toe dat er inderdaad iets aan de hand geweest was en kwam er een officieel excuus.

In 2007 probeerde de Japanse premier Shinzo Abe het excuus terug te draaien, hoewel hij wel nog met Zuid-Korea een deal sloot voor financiële steun aan 46 nog levende troostmeisjes.

Japan wil hoe dan ook niet meer herinnerd worden aan zijn slavernijverleden. De stedenband met San Francisco wordt dan ook eind dit jaar beëindigd.