fbpx

JAP International Airport verwelkomt 500.000ste passagier

GFC NIEUWS- Op de Johan Adolf Pengel International Airport op Zanderij werd woensdagmiddag de 500.000ste passagier voor 2019 verwelkomd.

Omstreeks 16.30 uur landde het door de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) geleased toestel PY 993 van Air Belgium vanuit Amsterdam op de luchthaven.

Terwijl de vele passagiers zich naar de aankomst hal begaven, was het even afwachten wie als gelukkige een blauwe sjerp omgedaan zou worden door twee vertegenwoordigers van Luchthavenbeheer.

Het bleek Ruth Kortstam-Pinas, die in de aankomsthal een grootse ontvangst kreeg van directeur Timothy Mendonça van Luchthavenbeheer, presidentscommissaris Ranu Mathura en overige directie- en personeelsleden.

Mendonça sprak van een mijlpaal en liet zijn vreugde hierover duidelijk blijken. Volgens hem is het een gezamenlijke inspanning geweest van alle actoren. Luchthavenbeheer, de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, de overige carriers die gebruikmaken van de airport, passagekantoren en vooral de passagiers zelf hebben geholpen dit doel te bereiken.

Mendonça zegt dat er reikhalzend is uitgekeken naar het moment. Er is naar toe geleefd vooral toen bleek dat het dichtbij was.

Luchthavenbeheer laat het niet hierbij, want de volgende doelstelling is om in de komende 15 jaar 1 miljoen passagiers op de JAP International Airport afgehandeld te hebben. Daarvoor zullen nog meer inspanningen gepleegd worden. Zo moeten onder meer de faciliteiten geschapen worden om dit aantal te kunnen opvangen.

De upgrading van de luchthaven moet volgens president-commissaris Mathura ook tegen dat licht geplaatst worden. Met het aangaan van luchtvaartovereenkomsten wordt tevens gewerkt naar het beoogde doel.

BEKIJK OOK
Derde verdachte ingesloten in diefstalzaak Powisi en vriendin

Mathura wijst in deze op de overeenkomsten die minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C) vorige maand tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) heeft getekend en ze doet alvast uit de doeken dat er meer van zulke samenwerkingen in de pijplijn liggen.

Toch zien Mendonça en Mathura de target van 1 miljoen eerder gehaald worden. “We lopen ver voor op schema”, zegt Mathura.

Ze benadrukt ook de inspanningen die de regering pleegt, de inzet van minister Chotkan (voorheen directeur NV Luchthavenbeheer) alsook de goede samenwerking tussen de Raad van Commissarissen (RvC) en de directie van de NV Luchthavenbeheer. Gezamenlijk heeft alles bijgedragen aan het feit dat woensdag de 500.000ste passagier verwelkomd kon worden.

Korststam-Pinas zegt jaarlijks een keer met familie naar Suriname te komen en met de SLM een vertrouwensband opgebouwd te hebben. “Geen andere voor mij, dan de SLM”, is zij lovend. Het was voor haar een aangename verrassing dat zij als de 500.000ste passagier op de airport landde.

In de aankomsthal werd er een feestje gebouwd. Kortstam-Pinas mocht samen met directeur Mendonça een taart aansnijden en onder meer een goed gevulde tas in ontvangst nemen.

Er werd ook geproost op meer succes voor Luchthavenbeheer. Buiten wachtte er ook nog een brassband om het geheel een extra feestelijk tintje te geven.