Nu Suriname zich voorbereidt op de start van de offshore olieproductie, waarschuwt Annand Jagesar, directeur van Staatsolie, voor een dreigend tekort aan gekwalificeerd personeel.
In een interview met Kaori Media benadrukte hij dat slechts 7% van de Surinaamse beroepsbevolking een hbo- of universitaire opleiding heeft afgerond.
“De olie- en gassector zelf is niet bijzonder arbeidsintensief,” aldus Jagesar. “De meeste banen zullen ontstaan in ondersteunende sectoren zoals logistiek, infrastructuur en dienstverlening.”
Onderwijs moet aansluiten op industrie
Volgens Jagesar is het noodzakelijk dat het Surinaamse onderwijssysteem beter wordt afgestemd op de behoeften van de energiesector.
Hij pleit ook voor het aantrekken van Surinaamse professionals in het buitenland om het tekort aan kennis en kunde te verlichten.
“Buitenlandse arbeidskrachten zullen wellicht ook nodig zijn, zoals dat bijvoorbeeld in de Verenigde Arabische Emiraten het geval was,” gaf hij aan.
Voorbereiding op energiesector is cruciaal
Staatsolie werkt nauw samen met de regering om Suriname voor te bereiden op de overstap naar energieproductie. “Voorbereiding is essentieel,” zegt Jagesar.
Hij benadrukt dat Staatsolie zich inzet voor een sterke regulerings- en fiscale omgeving en dat het bedrijf de ervaringen van landen zoals Guyana, Trinidad & Tobago en Noorwegen bestudeert.
Het doel is om ervoor te zorgen dat Suriname duurzaam profiteert van de olie-inkomsten. Tegelijkertijd wijst Jagesar op de noodzaak van investeringen in infrastructuur:
“Een offshore-industrie vraagt om diepzeehavens, serviceterminals en efficiënte logistieke ketens.”
Geen luchtkastelen: olie is geen tovermiddel
Jagesar waarschuwt voor overspannen verwachtingen in de samenleving. “Veel mensen denken dat olie welvaart onmiddellijk brengt, maar het vereist geduld, beleid en planning.”
De eerste offshore-olieproductie, het project GranMorgu, staat gepland voor 2028. De FPSO (Floating Production, Storage and Offloading vessel) zal worden gebouwd en geïnstalleerd door SBM Offshore en Technip Energies.
Visie op lange termijn en samenwerking nodig
Jagesar geeft aan dat Suriname openstaat voor investeerders met een langetermijnvisie: “We hebben een stabiel regelgevend kader, veelbelovende olie- en gasvooruitzichten en een regering die het belang van duurzame ontwikkeling erkent.”
Tot slot roept hij de samenleving op om olie te zien als onderdeel van een groter geheel: “Alleen olie maakt nog geen welvarende natie. We moeten verstandig investeren in onderwijs, infrastructuur en economische diversificatie.”
“Het vraagt inzet van iedereen — overheid, bedrijven én burgers — om deze potentie om te zetten in echte vooruitgang.”

M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.