fbpx
Ivan Graanoogst: “Para Industries moet worden herbouwd”

GFC NIEUWS- Para Industries moet worden herbouwd. Dat zei Ivan Graanoogst als inleider van de vijfde NII-lezing als reactie op een voorstel vanuit het goed opgekomen publiek.

Het voorstel hield in dat er een instituut wordt opgezet ter herinnering aan bedrijven die na de revolutie door het militair gezag in het leven waren geroepen, maar zijn kapotgemaakt.

Volgens Graanoogst zal er veel meer dan dat moeten gebeuren, namelijk de wederopbouw van Para Industries. Het is, aldus de inleider, ook bewezen dat Suriname over de beste kaolien beschikt als grondstof voor tegels die ook in ons land werden geproduceerd.

Graanoogst noemde niet alleen Para Industries als een van de vele industrieën die door het militair gezag waren opgezet, maar onder meer ook de Staatsolie Maatschappij Suriname en het Staatsziekenfonds.

Verder nam de inleider zijn gehoor op een levendige wijze mee door de verworvenheden van de regering Bouterse, waarbij hij het herstel van kapotte alsook de bouw van nieuwe bruggen, opzet van studentenwoningen, woningbouwprojecten, elektrificatie- en watervoorziening aan lang van deze nutsvoorziening verstoken gebieden de revue liet passeren.

Graanoogst benadrukte vooral dat al deze zaken zijn gerealiseerd zonder ontwikkelingshulp. Hij wees ook op de toename van het aantal verplegenden in Suriname, groei van het bestand van het SZF, de toename van het aantal medici in ons land en verruiming van het aantal EBS- en SWM-aansluitingen.

Ook de uitreiking van ruim 50.000 grondpapieren mocht niet ontbreken. Graanoogst wees erop dat er bij alle verworvenheden en/of projecten die door de regering worden uitgevoerd ten gunste van het Surinaamse volk er over corruptie wordt gesproken. Volgens hem hebben andere regeringen echter de beschikking gehad over meer financiële middelen, maar heel wat zaken niet gerealiseerd.

De inleider bleef ook stilstaan bij de overname van de Brokopondo-stuwdam en zei dat deze dertien jaar eerder dan de overdracht gepland was is overgenomen en Suriname hiermee miljarden Amerikaanse dollars bespaart. “De regering Bouterse heeft het gepresteerd om het 13 jaren eerder dan gepland in haar boezem te krijgen”.

Ook de aardolievondst voor de kust van Suriname kwam aan de orde. Graanoogst wees erop dat de Surinaamse oliemaatschappij met uitzondering van deze oliereserves en met de huidige reserves nog ongeveer 30 jaar mee kan.

De inleider gaf mee dat een volgende olievondst aanstaande is. Hij wees het publiek ook op de ontwikkeling die de Jules Wijdenboschbrug heeft gebracht voor het oosten des lands. De ontwikkeling kan gemeten worden aan de hand van het verkeer dat over de brug gaat. Hij erkende dat de drukte nu wel voor een andere bottleneck zorgt, maar zegt dat er nog meer bruggen zullen worden gebouwd in andere gebieden van het land.

De inleider kreeg veel bijval van het publiek dat zich ingenomen toonde met de verschafte informatie. Het leverde Graanoogst dan ook een staande ovatie op. De aanwezigen werden na de inleiding in de gelegenheid gesteld vragen te stellen. Het varieerde van vragen cq.. opmerkingen over de revolutie, de binnenlandse oorlog tot de huidige situatie.

Meer nieuws

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).