fbpx

Israëlische minister stapt op vanwege schending sabbat

Crisis in de Israëlische coalitie: minister van Gezondheid Yaakov Litzman kondigde zijn vertrek aan vanwege een ruzie over het onderhoud van een spoorweg.

De overheid had toegestaan dat op de sabbat werd gewerkt aan het onderhoud van de Israëlische spoorwegen. Minister Litzman noemde dat een “ernstige klap aan de heiligheid van de sabbat”.

Minister Haim Katz van Sociale Zaken verdedigde de arbeid: hij had ingestemd met alleen de meest noodzakelijke werkzaamheden, omdat levens in gevaar zouden komen als dat niet zou gebeuren.

Katz beriep zich op de Pikuach Nefesh, een regel in de joodse wet die zegt dat het redden van een leven elke religieuze overweging overstijgt. Wanneer een leven in gevaar is, is bijna elke mitswa lo ta’ase (opdracht om iets niet te doen)  van de Tora niet van toepassing.

OOK INTERESSANT
Veiligheidsadviseur president geen voorstaander van BAVP-opleiding voor Chinese ondernemers en gewone burgers

Hij voerde ook aan dat dit als een compromis diende om te zorgen dat het openbaar vervoer door kon blijven rijden wanneer de nieuwe week begon.

Iemand dichtbij Litzman zegt dat de minister het jammer vindt dat hij de coalitie moet verlaten, maar dat “de rabbi hem heeft opgedragen op te stappen en hij moet gehoorzamen”.

De Israëlische Spoorwegen had gewaarschuwd dat als het werk niet werd uitgevoerd, het complete spoorwegtransport aan het begin van de nieuwe week platgelegd zou worden.