fbpx

Israëlisch leger schiet gehandicapte jongeman in koelen bloede dood – en liegt erover

De 22-jarige Mohammed Habali werd begin december doodgeschoten door Israëlische soldaten in de stad Toelkarem op de Westelijke Jordaanoever. Het Israëlische leger (IDF) zegt dat zij het vuur moest openen vanwege gewelddadige schermutselingen in het gebied. Een mensenrechtenorganisatie toonde echter aan dat de jongen in koelen bloede is neergeschoten.

Het IDF zegt dat een gewelddadige menigte met stenen gooide naar soldaten. Die zouden geen andere keus gehad hebben dan het vuur te openen.

Uit beelden van verschillende beveiligingscamera’s blijkt echter dat er in het geheel geen botsingen waren tussen burgers en soldaten in de omgeving waar Habali werd gedood.

Habali was lichamelijk en geestelijk gehandicapt. Hij liep met behulp van een stok. Op de videobeelden is te zien dat hij met een groep mensen bij de ingang van een restaurant staat.

BEKIJK OOK  Mogelijkheid tot zelfstandig inkomsten genereren voor mensen met een beperking

Enkele seconden later vluchten de mensen terwijl Habali op de grond valt.

Uit onderzoek van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem blijkt dat een officier en twee soldaten in de richting van het restaurant lopen en ongeveer 80 meter verderop stoppen. De militairen losten vier of vijf schoten op de mannen die voor het restaurant stonden.

Zij probeerden te vluchten maar Habali, die minder snel kon wegkomen, werd van achteren geraakt in zijn hoofd. De soldaten verlieten het gebied korte tijd later zonder zich te bekommeren om hun slachtoffer.