Israël sluit VN-scholen voor vluchtelingen, wil eigen onderwijs

Redactie GFC Nieuws

Israël trekt de vergunning van het United Nations Relief Works Agency (UNRWA) in voor scholen in Oost-Jeruzalem, waar Palestijnse kinderen terecht kunnen. In plaats daarvan wil het land Israëlische scholen neerzetten.

De Times of Israel noemt de beslissing de zoveelste klap voor de UNRWA. Eerder werd de financiering voor de scholen, die bestemd zijn voor kinderen van Palestijnse vluchtelingen, drastisch ingeperkt door de VS.

De activiteiten in Oost-Jeruzalem werden ook fors teruggebracht door Israël. Op een bijeenkomst vorige maand van de Nationale Veiligheidsraad werd de verdrijving van de UNRWA uit Oost-Jeruzalem besproken, nadat Donald Trump had besloten de Amerikaanse financiering voor het agentschap te beëindigen.

Nieuwe les: ‘Palestijnen hebben geen land’

De VS had UNRWA twee eisen gesteld om te financiering te kunnen continueren: Palestijnse vluchtelingen mochten niet meer leren dat zij een land hebben dat Palestina heet, en in de schoolboeken mocht niet staan dat zionistische joden hun ouders hadden verdreven en afgeslacht, schrijft Days of Palestine

De burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, zei vorig jaar dat de VN-organisatie aanzet tot terrorisme.

“Er zijn geen vluchtelingen in Jeruzalem,” zegt hij, “alleen ingezetenen. Ze zullen hun diensten alleen van de gemeente Jeruzalem ontvangen, net zoals alle andere inwoners,” voegde hij hieraan toe.

In 2014 maakte UNRWA volgens Days of Palestine bekend dat 138 van haar scholieren waren gedood tijdens aanvallen van het Israëlische leger in de Gazastrook. Een woordvoerder had destijds opgeroepen Israël verantwoordelijk te houden voor het schenden van het internationaal recht.

Foto: Days of Palestine

 

Overige berichten