ISO lanceert nieuwe ISO 14001

Een van ’s werelds meest populaire standaarden voor milieumanagement is onlangs herzien, met belangrijke verbeterpunten die het geschikt maken voor gebruik in de toekomst.

ISO 14001: 2015, het kwaliteitsmanagementsysteem voor milieumanagement, waarin de vereisten voor een goed milieu management systeem zijn vastgesteld, is een van ’s werelds meest gebruikte normen en een belangrijke business tool voor veel organisaties. Met meer dan 300 000 certificaten die wereldwijd elk jaar uitgereikt worden, staat het wereldwijd hoog op de agenda van vele organisaties die prioriteit geven aan de impact die zij hebben op het milieu.

De nieuw herziene ISO 14001 is gisteren, 15 september 2015 gelanceerd en is helemaal in een nieuw jasje gestoken: dat van de High Level Structure (HLS). Daardoor sluit het beter aan bij moderne inzichten om succesvol te ondernemen. De kracht van de HLS is dat alles in een compacte set van criteria is vertaald die de kern vormen van elke ISO-management-systeemnorm. Daarmee wordt de HLS het hart en de motor van goed geïntegreerde systemen. ISO 14001 is verder om ervoor te zorgen dat het relevant en up to date blijft voor de markt. Het speelt in op de laatste trends, zoals een toenemende bewustwording van ondernemingen dat het noodzakelijk is om zowel externe als interne elementen die hun impact beïnvloeden in te calculeren, met inbegrip van klimaatsveranderingen.


Andere belangrijke verbeteringen in de nieuwe versie betreffen:

• Een betere inzet en betrokkenheid van leiderschap;
• Een betere afstemming met de vastgestelde strategische richting;
• Betere bescherming van het milieu met de focus op proactieve initiatieven;
• Effectievere communicatie, gebaseerd op een specifieke communicatiestrategie zijnde de ‘levenscyclusbenadering’, waarbij elke fase van een product of dienst, vanaf het begin tot het einde van de ontwikkeling wordt meegewogen.

Op weg naar het 20 jarig bestaan van ISO 14001 is, Anne-Marie Warris, voorzitter van ISO / TC 207 / SC1 technische commissie, die de ontwikkeling van de standaard ontwikkeld en de revisie hiervan op zich nam, ervan overtuigd dat de nieuwe versie ook voor de komende 20 jaren relevant zal zijn. Zij geeft aan dat: “ISO 14001 veel van de dromen die we hadden durven dromen in de afgelopen 20 jaren heeft waargemaakt, met inbegrip van het helpen van mensen om al hun milieuproblemen op een holistische manier te managen c.q. op te lossen”.

“Vooruitkijkend, zal de nieuwe versie verder helpen met een sterkere integratie van milieuvraagstukken en het strategisch plannen en denken van een organisatie. Wat meer is, voegt ze eraan toe, “Ik voorzie dat de levenscyclusbenadering en de waarde keten vraagstukken welke in ISO 14001 zijn geïncorporeerd steeds sterker in de toekomst tot uiting zullen komen.”

ISO waarnemend Secretaris-Generaal, Kevin McKinley, zei dat de onlangs herziene ISO 14001 de veranderingen in de technologie weergeeft alsmede datgene dat stakeholders verwachten van de organisaties.

“Het is ook een concurrentie voordeel,” zei hij. “ISO 14001 is iets dat organisaties kunnen gebruiken om zich te onderscheiden van hun concurrenten, en in veel gevallen leidt tot tot financiële voordelen. Ook worden organisaties geholpen om de efficiëntie te realiseren en de prestaties te verbeteren.”

De herziening is een samenbundeling van 121 deskundige leden van de technische commissie ISO / TC 207 / SC 1 voor de ontwikkeling van het milieu, die wordt geleid door BSI, ISO-lid voor het Verenigd Koninkrijk, die meerdere groepen stakeholders vertegenwoordigd afkomstig uit 88 landen.

Overige berichten