fbpx

Islamitische Staat berecht duizenden kinderen voor terrorisme

Redactie GFC Nieuws — In Irak en Koerdistan zitten honderden kinderen in gevangenissen. Zij zullen worden berecht voor terrorisme. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zegt in een rapport dat de kinderen met martelingen werden gedwongen te bekennen dat zij strijders zijn van Islamitische Staat (IS).

De 16-jarige Nasim werd bij een checkpoint aangehouden. Soldaten zeiden tegen hem dat hij op een lijst stond van personen die verdacht werden lid te zijn van IS.

Na zijn arrestatie werd Nasim ondervraagd en bedreigd. “Ze vertelden me dat als ik niet toegaf dat ik lid was van IS, ze me zouden sturen naar de Hashad [militaire eenheden onder bevel van de Iraakse premier] en dat ze me zouden vermoorden.”

BEKIJK OOK
KPS ontkent diefstal SRD 300.000 uit kluis hoofdbureau van politie

Gevangenisstraf

“Ik zei daarom dat ik 15 dagen bij ISIS was geweest. Ze zeiden dat dat niet genoeg was, dus zei ik 30 dagen.“ Een week na het verhoor werd hij meegenomen naar een onderzoeksrechter, die vroeg of zijn bekentenis correct was. Dat bevestigde Nasim: “Ik was bang dat als ik het niet deed, ze me zouden martelen.”

Sinds het heroveren van grote delen van Irak, arresteerden functionarissen van de Iraakse en Koerdische Regionale Regering (KRG) duizenden kinderen op verdenking van IS-lidmaatschap. Honderden kinderen, waaronder minstens 185 buitenlandse kinderen, zijn veroordeeld wegens terroristische aanslagen en werden veroordeeld tot gevangenisstraffen.