Islamhaat wettelijk vastgelegd: Amerikaanse inreisverbod pakt alleen moslims, laat grotere terroristengroepen ongemoeid

Dinsdag werd, voor het eerst in de geschiedenis, “moslimhaat verheven tot wet”, concludeert Middle East Eye. Het Amerikaanse Hooggerechtshof bepaalde dat de regering reizigers uit een aantal islamitische landen mag weren.

Onder het verbod mogen mensen uit Iran, Libië, Somalië, Syrië en Jemen de VS niet in; het verbod geldt in beperkte mate ook voor Noord-Korea en Venezuela.

Het is de eerste keer dat in Amerika mensen officieel worden uitgesloten op basis van enkel hun nationaliteit of religie, merkte zelfs opperrechter John Roberts op, die Trump bekritiseerde toen de rechtbank het verbod handhaafde; de rechter benadrukte het belang van het beginsel van religieuze non-discriminatie in de Amerikaanse geschiedenis.

Moslimban

Donald Trump had tijdens de campagne voor de presidentsverkiezing opgeroepen tot een “totale en volledige stopzetting van de toegang van moslims tot de Verenigde Staten.

Dat zou nodig zijn omdat moslims de veiligheid van de rechtstaat bedreigen, betoogde Trump. Over de grotere terreurdreiging, die van witte racisten, heeft hij zich nooit willen uitlaten.

Niet onbegrijpelijk, omdat een groot deel van zijn aanhang uit die hoek komt. Daar verbazen tegenstanders van de maatregel zich over.

Amerikaanse terroristen

Uit een recent rapport van het Government Accountability Office blijkt dat van de 85 dodelijke aanslagen door gewelddadige extremisten sinds 9/11, gewelddadige Amerikaanse extreemrechtse en witte racistische groepen verantwoordelijk waren voor bijna driekwart van alle geweld.

‘Radicaal-islamitische’ extremisten waren verantwoordelijk voor 27 procent van alle aanslagen, een verhouding van bijna drie tegen één. Bijna 9 van de 10 daders waren geboren Amerikanen.

Wat ook opvalt: burgers uit Saoedi-Arabië mogen de VS vrij binnenreizen. Toch zouden 15 van de 19 terroristen die verantwoordelijk worden gehouden voor de aanslagen van 11 september 2001, uit dat land afkomstig zijn.

Bovendien verkocht Amerika sindsdien voor honderden miljarden dollars wapens aan de Saoedi’s, terwijl tegelijkertijd de nabestaanden van de slachtoffers van 11 september via de rechter genoegdoening van dat land proberen af te dwingen.

Rol van de media

Een analyse van elke terroristische aanslag die in de afgelopen 20 jaar op Amerikaanse bodem werd uitgevoerd, onthult bovendien dat het moslimverbod van Trump in deze periode geen enkel leven zou hebben bespaard.

Ondanks de feiten associëren veel Amerikanen terroristische aanslagen nog steeds met islamitische in plaats van extreemrechtse extremisten, merkte onderzoeksjournalist David Neiwert op. Dat heeft veel te maken met de pers.

“Ik denk dat de grotere perceptie bij het publiek – en dit omvat veel progressieven en liberalen – de omkering van de realiteit is: dat de grootste bedreiging waarmee we worden geconfronteerd islamitische radicalen zijn,” zegt Neiwert.

“En dat wordt weerspiegeld in de manier waarop de pers verslag uitbrengt over verschillende soorten binnenlandse terreuraanvallen: wanneer het een witte Amerikaanse terrorist is, bagatelliseren ze het, gooien ze het op een geestesziekte.”

Foto: Rotorhead