fbpx

Is witbrood net zo gezond als volkorenbrood?

Terwijl de een zweert bij een sneetje volkorenbrood, houden anderen het liever bij een sneetje witbrood. Wat je ook verkiest, voor je gezondheid maakt het volgens nieuw onderzoek alleszins geen verschil. De studie werd uitgevoerd door een groep onderzoekers van het Weizmann Instituut in Israël.

Tijdens het onderzoek werden er verschillende bloedtests gedaan en werd er gekeken naar de bloeddruk, het gewicht, de darmbacteriën en het bloedsuikergehalte. Ook evalueerden de onderzoekers de reactie van het lichaam op een toediening van suiker, de zogenaamde glycemische respons. Vooral op die laatste meting lag de nadruk van de studie.

OOK INTERESSANT
Nederlands homostel teleurgesteld: wij mochten in Suriname niet hand in hand lopen

Volgens de onderzoekers zijn er geen duidelijke verschillen aan te tonen tussen de twee soorten brood. Wel stelden ze vast dat de glycemische respons bij sommige personen verhoogd of net verlaagd was na het eten van wit- of volkorenbrood. Dat effect zou volgens de studie in verband staan met bepaalde soorten darmbacteriën. Zo besloten ze dat het effect van het type brood varieert van persoon tot persoon en dat er geen algemene conclusie te trekken is over welk brood beter is voor onze gezondheid.