Is water een mensenrecht? ‘Beetje extreem’, zei Nestlé-baas

Hebben mensen wel of geen recht op water? Fake nieuws-waakhond Snopes.com ging donderdag opnieuw in op een uitspraak die de baas van de grootste voedsel- en drankenverkoper ter wereld twee jaren terug deed.

Al enkele jaren circuleert het plaatje hierboven op het internet. Peter Brabeck-Letmathe, tot en met 2008 algemeen directeur van Nestlé, zou gezegd hebben dat water helemaal geen mensenrecht is.

Nestlé ontkent dit categorisch, maar zijn critici verwijzen naar een interview waarin hij de gewraakte uitspraak zou hebben gedaan. Snopes onderzocht wie een groeiende neus heeft.

Het oordeel: beide kampen hebben een eigen versie van de waarheid.

Brabeck-Letmathe zei letterlijk: “Een van de opvattingen, die naar mijn mening extreem is, wordt gebracht door de NGO’s, die erop hameren dat water een publiek recht wordt.

Dat betekent dat je als mens het recht op water zou moeten hebben. Dat is een extreme opvatting.”

De Nestlé-topper is van mening dat water een levensmiddel “als alle andere” is en dat er daarom een prijskaartje aan moet hangen: “Persoonlijk vind ik het beter om een ​​voedingsmiddel een waarde te geven, zodat we ons allemaal ervan bewust zijn dat het een prijs heeft.”

Mensenrechtenorganisaties reageerden geschokt op de uitspraken van de grootste verkoper van water in flessen, die geen rekening leek te houden met de 783 miljoen mensen die nauwelijks toegang hebben tot water.

 

Overige berichten