fbpx
Is Suriname aan rand van de afgrond?

Om ons geliefd land verder te ontwikkelen, moeten wij als Surinamer continue strijd voeren  en de nodige offers brengen.  Moet het arme volk alleen deze offers opbrengen of óók de leiders met alle privileges?

De regerende partijen in de coalitie moeten regelmatig in nauw overleg treden met de oppositie om over allerhande nationale – en internationale onderwerpen het land aangaande te praten, zodat er weinig meningsverschillen ontstaan.

De vele ontheffingen kosten de belastingbetalers wel veel geld. (Zie mijn artikel ‘Mutaties; gesprek van de dag’ d.d. 28 september 2015). Wat de benoemingen van beleidsmedewerkers en adviseurs betreft, heeft dit eerder te maken met het fenomeen, vriendjespolitiek, zodoende worden partijloyalisten geaccommodeerd, terwijl ervaren kader en deskundigen ontheven worden.

De handelingen, waarbij sprake is van aanstelling van directieleden die waarnemen, terwijl zij niet voldoen aan de eisen en de nodige kwalificaties en know-how missen, kunnen  niet langer worden getolereerd!

Vanwege de verhoging van de nutsvoorzieningen, nemen de diverse diensten met ongeveer 20% toe. De begroting van de ministeries neemt door de bezuinigingen met 50% af en de vraag is of bepaalde diensten niet te kort worden gedaan.

De regering, althans de minister van Financiën Hoefdraad, beweert dat de achterstallige betalingen aan leveranciers deels al betaald zijn. Het begrotingstekort is volgens de regering teruggelopen tot SRD 3 miljard, terwijl – volgens bepaalde politici – het eigenlijke tekort ongeveer SRD 8.6 miljard is.

Het goudbedrijf Rosebel  Goldmines ligt onder vuur en de Alcoa gaat verdwijnen. Suriname gaat zelf dit bedrijf runnen om de bauxiet-ontwikkeling en de aluinaarde ter hand te nemen.

Als wij president D. Bouterse moeten geloven, met betrekking tot hetgeen hij in zijn jaarrede heeft verklaard over de perspectieven voor zowel Suriname als voor Alcoa, dan ziet het er wel hoopvol en rooskleurig uit, vooral als het gaat over de continuering van de bauxietsector.

Indien de president geloofwaardig overkomt, dan zal – naar zijn zeggen – de multinational haar verplichtingen nakomen. Het zal wel een positieve ontwikkeling betekenen als Alcoa  en Suriname samen de mijn- en raffinageprojecten gaan implementeren met bauxiet van het Bakhuysgebergte.

Dit project zal ongeveer $ 3 miljard kosten. Gaat Alcoa dit willen financieren of China? De overeenkomst van de Brokopondo waterkrachtcentrale wordt eind december 2019 beëindigd en daarna zal Suriname de eigenaar zijn. Dit is wel een positieve ontwikkeling.

De hamvraag is hoe de betrokken partijen, samen met de regering, in de praktijk vorm kunnen geven aan de volgende punten: werkgelegenheid, armoedebestrijding, indammen van de criminaliteit en terugbrengen van een stabiele economie. Hopelijk zullen werkgevers en bedrijfsleven een positieve bijdrage leveren aan het terugdringen van de toenemende werkloosheid.

De regering, de werkgevers en de vakbeweging moeten samen hun krachten bundelen en een voortrekkersrol vervullen en de nodige handreikingen en handvaten bieden, alsook praktische informatie geven om elke Surinamer een gedegen kans te bieden en vooral het land te besparen van een verdere afgang!

De geldontwaarding neemt met de dag toe. Volgens de statistieken van het ABS heeft de consument in vergelijking met 2014, 4,3% meer betaald voor goederen. De wisselkoersen blijven stijgen, de Euro is SRD  4,25, terwijl de  USD gestegen is naar SRD 3,84. Door de onzekere financieel-economische situatie, en zonder interventie van de Centrale Bank van Suriname (CvBS), zal de straatkoers zondermeer toenemen.

Om de huidige crisis tegen te gaan, moet de regering een goed, gedegen en een transparant beleid voeren en zorgen voor een behoorlijk bestuur, waarbij corruptie de kop wordt ingedrukt en verspilling van staatsgelden wordt voorkomen.

Roy Harpal

 

Meer nieuws

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…