fbpx

Is ondergewicht een probleem bij zwangerschap?

Men spreekt van ondergewicht als u een BMI onder 18,5 kg/m2 hebt. Een BMI tussen 18,5 kg/m2 en de 24,9 kg/m2 duidt op een gezond gewicht.

Mogelijke risico’s van ondergewicht

Verminderde vruchtbaarheid
Voor vrouwen met ondergewicht is het vaak moeilijk om zwanger te raken omdat de menstruaties onregelmatig of verlopen of helemaal uitblijven, waardoor ze geen eisprong hebben of de eitjes slecht rijpen, en bevruchting dus onmogelijk is.

Verhoogde kans op een miskraam
Vrouwen met ondergewicht hebben meer kans op een miskraam dan vrouwen met een gezond gewicht. Dit komt onder meer door het hormoon leptine dat door vetweefsel aangemaakt en de groei van de baarmoeder en het innestelen van een embryo stimuleert. Vrouwen met ondergewicht hebben minder vetweefsel en dus minder leptine, wat de kans op miskramen verhoogd.

Verhoogde kans op een vroeggeboorte
We spreken van een vroegtijdige geboorte wanneer het kind geboren wordt tussen 32 en 37 weken. Het is nog niet helemaal duidelijk waardoor de vroeggeboorte ontstaat bij vrouwen met ondergewicht of die te weinig aankomen tijdens hun zwangerschap.

OOK INTERESSANT
Overschakelen van sigaretten roken naar vapen ook dodelijk

Verhoogde kans op een laag geboortegewicht
Ondergewicht voor de zwangerschap geeft meer kans op groeivertraging bij de baby en een te laag geboortegewicht.

Verhoogde kans op voedingstekorten
Vrouwen met ondergewicht hebben een verhoogd risico op voedingstekorten. Voor een gezonde zwangerschap, zowel voor moeder als kind, is het belangrijk aan alle voedingsbehoeften te voldoen. Onder andere ijzer en glucose (suiker) zijn erg belangrijk voor zwangere vrouwen. Veel vrouwen met ondergewicht (met name vrouwen met anorexia) hebben een tekort aan ijzer in hun bloed. Dit kan leiden tot bloedarmoede.

Verhoogde kans op een postnatale depressie
Vrouwen met ondergewicht hebben een verhoogde kans op een postnatale depressie. Mogelijk is dat een gevolg van bepaalde voedingstekorten.