fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Is het goed voor mijn hart om dagelijks rode wijn te drinken?

Het is aannemelijk dat een matig alcoholgebruik samenhangt met een lager risico op hart- en vaatziekten en dementie. Daarnaast lijkt een matig gebruik van bier en wijn samen te hangen met een lager risico op longkanker. Ook lijkt matig alcoholgebruik op het risico op, en sterfterisico bij, diabetes type 2 te verkleinen. Mogelijk komt dit door het lagere risico op hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten is namelijk een belangrijke complicatie bij diabetes.

Meer drinken dan een glas per dag leidt niet tot meer gezondheidswinst en is ongunstig. Drink dus niet te veel en sla af en toe een dag over om gewenning te voorkomen.

Risico’s van alcohol

Onregelmatig drinken is echter ongunstig. Bijvoorbeeld als je alle consumpties die je per dag mag opspaart voor het weekend. Meer dan 1 glas per dag levert bij vrouwen al gezondheidsrisico´s op, zoals een verhoogd risico op borstkanker, bij mannen nemen ziekterisico’s toe bij meer dan 2 glazen per dag.

OOK INTERESSANT
Surinaamse consumenten ergeren zich aan inconsistente aanvoer producten in winkels

Let op: Alcoholgebruik van meer dan 15 gram (meer dan 1,5 glas) per dag zorgt alleen voor hogere risico’s.

Bij meer dan 15 gram alcohol neemt het risico op een beroerte toe.

Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag, neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe. Daarvoor is duidelijk wetenschappelijk bewijs. Als je daarnaast rookt is het schadelijke effect nog groter. Volwassen vrouwen die 1 glas alcohol of meer per dag drinken, hebben een verhoogde kans op borstkanker. Voor jonge vrouwen is dit risico nog groter.

Chronisch overmatig alcoholgebruik verhoogt het risico op leveraandoeningen zoals: een vette lever, alcoholische hepatitis, later levercirrose en uiteindelijk soms zelfs leverkanker. Er is onbekend bij welke hoeveelheden deze effecten optreden.

Chronisch overmatig gebruik van bier bij mannen en van sterke drank bij vrouwen kan leiden tot diabetes type 2.