fbpx

Zit er gramoxone of Roundup in de melk die wij in Suriname drinken?

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Is er zonder dat wij het weten een kleine hoeveelheid giftige gramoxone en/of glyfosaat/Roundup in de melkproducten die wij regelmatig in Suriname consumeren?

Een ongeruste burger in Paramaribo laat weten dat hij snel meer controle van de overheid, met name het BOG en ministerie van LVV, wenst op dit stuk.

De directe aanleiding voor zijn bezorgdheid

Via e-mail legt de alerte man aan de GFC  gezondheidsredactie uit dat er in zijn woonomgeving veel overwoekerde percelen zijn die vaak door eigenaren worden bespoten met Roundup of andere verdelgingsmiddelen. Dat gebeurt volgens hem regelmatig.

Na een poos wordt het hoge onkruid bruin om vervolgens weer de normale groene kleur te krijgen.

“Maar het is mij opgevallen dat er tussendoor op dezelfde percelen ook frequent personen met hun trucks komen om grote hoeveelheden gras weg te snijden. Zij weten kennelijk niet dat de grond een tijdje daarvoor flink is bespoten met Roundup of andere chemicaliën”.

BEKIJK OOK
Santokhi en Brunswijk: Nationale ontwikkelingsinspanningen voor gezondmaking Surinaamse economie gaan in alle rust en eenheid voort

De man beweert dat dit al jaren zo gaat in zijn buurt en dat hij deze trend ook op andere locaties heeft waargenomen.

Volgens hem wordt het gras gebruikt als voeding voor vee en komen er op die manier mogelijk extra gifstoffen in onze voedselketen terecht.

Hij hoopt dat de overheid boeren meer voorlichting geeft over dit thema en dat de controle wordt verhoogd.

Foto: Jagoda Kondratiuk