fbpx

Is dollarisering van de Surinaamse economie een optie?

GFC NIEUWS- KennisKring zal op 6 oktober haar focus richten over het wel of niet dollariseren van onze economie.
De jaarrede van onze president is uitgesproken en diverse politici, economen en anderen hun reactie gegeven. Enkele burgergroepen beginnen nu al na twee maanden van een nieuwe regering al met protestacties, vanwege de verhoging van de benzineprijs en de verdere devaluatie van onze munt van 7.52 naar 14.29 oftewel 86 %.
De directe spin-off-effecten op onze importgoederen zijn dan ook niet uitgebleven en direct merkbaar in de stijging van winkelprijzen van goederen en diensten. De staat heeft wederom toestemming verkregen van DNA om te mogen lenen en heeft het krediet plafond verhoogd. Zullen deze bekende ingrepen genoeg zijn om onze economie op te krikken?
Suriname heeft koersen gekend van 3.600 voor een gulden en toen 2.80 voor een SRD. De discussie over het wel of niet dollariseren van onze economie laait weer op. Zullen de koersen weer stijgen en zal aanpassing van de wisselkoers weer moeten plaatsvinden?
Blijven we in die vicieuze cirkel, want de afgelopen 45 jaar hebben we het woord productie, industrieparken en Caraibische voedselschuur meer met de mond beleden dan echte acties ondernomen.
Ook heeft de Centrale Bank nooit krachtig kunnen of willen optreden tegen overtreders van de valuta regels. Moeten we niet de US $ opengooien en eenieder vrijlaten die te mogen verhandelen? Hoe hebben Ecuador, Panama en Bonaire, Saba, St. Eustacius en anderen het gedaan?
De gastsprekers voor dinsdag zijn: Deryk Ferrier, socioloog tevens directeur van het Centrum voor Economische- en Sociaal Wetenschappelijke Ontwikkeling, Sham Binda, DNA-lid en oud-voorzitter van de Associatie van kleine –en Middelgrote Ondernemingen in Suriname, Vincent Roep, bedrijfskundige en Roberto Manniesingh, bedrijfseconoom.
De gastsprekers zullen elke vanuit hun discipline hun visie geven over deze topic. Deze discussie wordt live via ABC kanaal 4.2 uitgezonden alsook via Youtube en Facebook. Vragen aan het panel kunnen ge-sms’t/geappt worden (+597)7557799.
Met als MC, de politicoloog Glenn Truideman met support van Reema Chotkan hoopt KennisKring hiermee een bijdrage te leveren middels opties voor de heropbouw van Suriname.
De Zoom en YouTube Live Stream facilitering wordt verzorgd door RCFA accountants. De avond begint exact om 20.00 uur.

BEKIJK OOK
Plannen voor inzetten meer vrouwen en mensen met een beperking op Nieuwe Haven