fbpx

Is bruiswater even gezond als plat water?

Mythe 1: Je krijgt er meer honger van
Mythe 1 blijkt geen mythe te zijn. Volgens onderzoek van de Birzeit University in Palestina kan je meer honger krijgen na het drinken van bruiswater. Het koolzuurgas in dat drankje – maar ook in andere koolzuurhoudende dranken, zoals frisdrank – stimuleert volgens hun onderzoek de aanmaak van het hongerhormoon ghreline, waardoor je meer gaat eten en je tegelijkertijd minder verzadigd voelt.

Mythe 2: Het kan je tanden beschadigen
“Bruiswater kan je tanden flink beschadigen omdat het koolzuur en de vaak toegevoegde smaakjes erin de zuurtegraad van het water de hoogte injagen, wat slecht is voor je tandglazuur en op termijn kan leiden tot overgevoelige tanden en een gaatje meer,” aldus The Washington Post.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Bruiswater an sich is helemaal niet zo slecht voor je tanden. Koolzuur zorgt er inderdaad voor dat de zuurtegraad van het water een beetje de hoogte ingaat, maar uit verschillende onderzoeken is al gebleken dat koolzuur een veel te zwak zuur is om de zuurtegraad tot gevaarlijke hoogtes te jagen.

BEKIJK OOK
Het drinken van zelfs lage hoeveelheden alcohol tijdens de zwangerschap verandert hersenstructuur baby

Mythe 3: Bruiswater hydrateert niet zoals plat water dat doet
The American Journal of Clinical Nutrition vergeleek plat water, bruiswater en andere populaire drankjes. Ze kwamen tot de ontdekking dat er geen verschil was op het gebied van hydratatie. Net nu je dacht dat je na enkele koppen koffie of thee helemaal zou uitdrogen, tonen studies aan dat dat niet het geval is. Zo heeft een normale cafeïne-inname in de vorm van koffie of thee een hydraterend effect op het lichaam, omdat het lichaam gewoon is aan deze vorm en hoeveelheid van cafeïne. Wanneer je te veel koppen drinkt, kan het er wel voor zorgen dat je uitdroogt.