Iran wil dollar dumpen: ‘Wat wordt de straf?’

Nadat Irak de dollar dumpte, werd het land aangevallen door de VS. Toen Libië aankondigde de dollar te zullen dumpen, werd het gebombardeerd door de Amerikanen: in zijn show Redacted Tonight constateert komiek Lee Champ dat er een patroon lijkt te zijn.

Camp wijst erop hoe Irak 18 jaar geleden de dollar inruilde voor de euro. Een paar jaren later viel de VS het land binnen onder het voorwendsel van massavernietigingswapens.

Libië wilde hetzelfde doen, hoewel zijn leider Muammar Gaddafi eigenlijk een eigen valuta wilde vestigen, de gouden dinar. Gaddafi riep bovendien de regio op hem daarin te volgen.

Centrale Bank

Zover kwam het niet: in 2011 bombardeerden NAVO-oorlogsvliegtuigen zijn land om een ​​opstand tegen hem te ondersteunen.

Bijna onmiddellijk richtten de rebellen hun eigen centrale bank op en kregen ze toestemming van de VS en de VN om legaal olie te verkopen van het land dat ze beheersten.

De VS staan op het punt om het nucleaire akkoord met Iran los te laten; binnen deze overeenkomst werd het nucleaire programma van Teheran nagenoeg om zeep geholpen in ruil voor verlichting van sancties.

Het Amerikaanse argument is dat het akkoord niet ver genoeg gaat.

Iran zegt echter dat het niet meer eisen of meer sancties zal accepteren. Onlangs kondigde het land aan dat het de dollar niet meer zal gebruiken voor zijn buitenlandse handel.
Het is, zegt Camp, dan ook afwachten wat hiervan de gevolgen voor Iran zullen zijn.

Related Posts