fbpx

Iran: ‘Washington moet catastrofen, veroorzaakt in Midden-Oosten, aanpakken

“Waar moet ik beginnen?,” vroeg Javad Zarif, Iran’s minister van Buitenlandse Zaken, zich af. Hij deed een poging: de VS creëerde Al Qaida om de Russen te bevechten, ondersteunde Saddam Hoessein toen die chemische wapens inzette tegen Iran, en viel vervolgens Irak aan om van Saddam af te komen onder het mom dat die massavernietigingswapens gebruikte.

Zarif trad op in een korte video waarin “40 jaren Amerikaanse vijandigheid” wordt beschreven.

De video werd dinsdag op YouTube geplaatst, een dag nadat Washington opnieuw strafmaatregelen trof tegen Iran. Zarif noemde die onwettig en “fundamenteel gebrekkig”.

“Iran heeft te maken met veertig jaar Amerikaanse vijandigheid en de wereldwijde bondgenoten van het land zullen ervoor zorgen dat onze mensen nauwelijks worden getroffen door deze willekeurige aanval en de economische oorlogvoering gevoerd door de VS tegen het Iraanse volk,” zegt Zarif.

OOK INTERESSANT
Ontwikkeling radiologische zorg cruciaal voor gezondheidssector

Hij sprak zich ook uit tegen de Amerikaanse “in diskrediet geraakte verslaving aan unilateralisme en sancties als werktuig voor staatsmanschap”, waarvan hij zei dat die Washington in een “wereldwijde isolatie” dreef.

Washington, vervolgde hij, zou beter af zijn “om de catastrofen en crises die het heeft veroorzaakt in het Midden-Oosten” aan te pakken.