fbpx

Iran waarschuwt vijanden met grote drone-oefening

Redactie GFC Nieuws — De Iraanse Revolutionaire Garde hield donderdag een grote oefening met onder meer bewapende drones, dichtbij de strategische Straat van Hormuz. Het nieuwsagentschap IRNA zei dat het de eerste keer is dat zo’n groot aantal aanvalsdrones in een oefening wordt gebruikt.

Generaal Amir Ali Hajizadeh van de luchtmacht zegt dat Iran de grootste offensieve dronevloot van de regio heeft. De onbemande vliegtuigjes kunnen 1000 kilometers naar hun doel vliegen om die te bestoken.

IRNA zei dat de manoeuvre een waarschuwing is dat aanvallers een snelle, strenge reactie tegemoet mogen zien. Iran maakte in 2011 een Lockheed Martin RQ-170-drone buit, die werd nagebouwd. De Iraanse versie is aangepast om zowel bombardementen als verkenningsmissies uit te voeren.

BEKIJK OOK
Visser steekt collega dood tijdens ruzie

Maar het komt ook na de recente waarschuwingen van Teheran dat het de Straat van Hormuz zou afsluiten als het land zijn ruwe olie niet meer mag exporteren vanwege druk vanuit de VS en hernieuwde sancties tegen Iran. Bijna een derde van alle olie die Iran verhandelt en via de zee transporteert, gaat via de Straat van Hormuz.