fbpx

Ir. Dayanand Mungra: “weggedeelte betonnen palen EBS direct afsluiten en palen uit de grond halen”

“Betonnen straatlantaarnpalen zijn op zich een geweldige vooruitgang om te voorkomen dat de schade jaarlijks voor de EBS enorm is, als gevolg van aanrijdingen waarbij steeds weer nieuwe houten palen moeten worden vervangen. Jammer dat dit project nu voor de EBS een ‘valse start’ heeft gehad. Gelukkig gaat het hier allen om blikschade terwijl de ravage en schade die door een omvallende paal veroorzaakt zou kunnen worden enorm is en zelfs mensenlevens zouden kunnen kosten”, reageert ingenieur Dayanand Mungra.

Onafhankelijk als de betonnen straatlantaarnpalen toe te juichen is of niet, blijkt volgens hem dat bij de uitvoering van het project weinig rekening is gehouden met de verwerking c.q. de plaatsing van de palen. “Zo voldoet men ogenschijnlijk niet aan de meest elementaire voorwaarden voor het plaatsen van een paal van deze omvang. Uiteraard zullen de voorwaarden afhankelijk zijn van allerhande zaken zoals o.a. afmeting, gewicht, functie van de palen en het soort grond en de wijze waarop deze verankerd moeten worden”, meent Mungra.

Hij constateert dat de mogelijke oorzaak van de paal die nu is omgevallen is geweest een ondiepe fundering en de verankering van de paal in de grond. Er is ogenschijnlijk gebruikt gemaakt van dezelfde grond van de uitgraving afkomstig om de paal weer in te graven. Deze is echter aangeroerd en heeft onvoldoende weerstand om de paal om zijn plaats te houden.

BEKIJK OOK
Surinaamse Moslim Associatie vraagt tastbaar beleid

“Met dit regenachtige weer, zal de grond rondom de paal een ‘zachte’ kleiige massa zijn, die totaal geen houvast biedt aan de paal. En is omvallen het gevolg.
Daar niet duidelijk is hoe de overige palen in de grond zijn aangebracht, en mogelijk op dezelfde wijze zoals het bij de omgevallen paal het geval is, is aan te raden om dat weggedeelte waar de overige palen zijn geplaatst per direct af te sluiten, de palen wederom uit de grond te halen en deze conform de voorschriften en onder deskundige begeleiding wederom doen plaatsen in de grond”, adviseert Mungra.

Zonder om paniek te zaaien is volgens hem de kans voor het omvallen van de overige palen bijzonder groot. “En wie weet wat dan de schade is die veroorzaakt zou kunnen worden”, vraagt hij.

“Het is zoals ooit een minister van OW en tot kort geleden de grote baas en waarschijnlijk de grondlegger van dit plan bij de EBS had aangegeven dat hij geen ‘Russisch Roulette ‘ wil spelen met burgers en of mensen die langs die weg moet rijden. Wat wel duidelijk is dat zaken niet op de juiste wijze is toegegaan en het niet mogelijk zou moeten zijn, dat er geen antwoorden wordt gegeven op heel veel vragen”, aldus Mungra.(GFC)