fbpx
InVitroPlants Grassalco gastheer Cassave-training FAO

Het plantvermeerderingsbedrijf van Staatsmijnbouwbedrijf NV Grassalco, InVitroPlants Grassalco, in Commewijne was van 26 tot en met 30 november jongstleden gastheer van een training georganiseerd door de Voedsel en Landbouw organisatie van de Verenigde Naties (FAO). Het handelde over het vermenigvuldigen van cassave (plant) variëteiten via in-vitro processen in een weefselkweek lab.

De sessies zijn verzorgd door Ericson Aranzales van het agrarische instituut International Center for Tropical Agriculture.

Aan de activiteit hebben elf landbouwdeskundigen van LVV, Celos, de Anton de Kom Universiteit en InVitroPlants Grassalco deelgenomen. Zij ontvingen op de laatste dag elk een certificaat.

Goede faciliteit

Bij de afsluiting hebben zowel de gastsprekers als de trainees de goede kwaliteit van de infrastructuur in en buiten het laboratorium benadrukt. “Het InVitroPlant laboratorium van Grassalco doet niet onder voor dergelijke faciliteiten elders in de wereld, zei Bernardo Ospina van Clayuca.

Mede door de kwaliteit van het lab en de professionaliteit van de lab-medewerkers is de training een groot succes geworden”, hield hij de aanwezigen voor. LVV vertegenwoordiger, Chanderdew Kesharie, bedankte de FAO voor de ondersteuning en benadrukte tegenover de trainees om de opgedane kennis toe te passen, zodat een boost wordt gegeven aan de cassave-industrie in het land.

LVV schrijft in een persbericht dat de Caricom-landen zich hebben voorgenomen de jaarlijkse gezamenlijke importfactuur van het Caribisch gebied van 4 miljard US dollar, te verlagen. Om dit te bereiken zal prioriteit gegeven worden aan onder andere de lokale ontwikkeling van de cassave-industrie, om de afhankelijkheid van consumenten van buitenlandse gewassen te verminderen.

Samenwerking

De FAO en Suriname werken samen in het FAO – Caribbean Development Bank – project ‘Cassava Industry – Market Assessment and Technology Validation and Dissemination’. Partijen zetten zich in voor een sterkere cassave-industrie die de economische groei kan ondersteunen.

Uiteindelijk moet het project ook leiden tot plattelandsontwikkeling en toegang tot voldoende en veilig voedsel met genoeg voedingswaarden om een actief en gezond leven te kunnen leiden. In het project wordt ook gericht onderzoek gedaan naar nieuwe variëteiten van cassave met een hogere opbrengst en marktonderzoek ten behoeve van afzetmogelijkheden.

Partnerschap

Voor de uitvoer van het project heeft de FAO een partnerschap gesloten met de Latin American and Caribbean Consortium to Support Research and Development (Clayuca) – Corporation of Columbia als technische deskundige.

Het project wordt in Suriname, Dominica en Trinidad en Tobago uitgevoerd.(GFC)

Meer nieuws

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…