fbpx

Investeren in een failliete Suriname, een kans?

INGEZONDEN– Ik keek aandachtig naar de openbare vergadering van DNA van 15 april met als onderwerp: De nieuwe financiële onderneming SURFIN NV opzetten.

Terwijl de in het geheim opgezette SURFIN NV door enkele regeringsleiders, nog bestaat. En de naam ter plekke weer is veranderd in SNFI NV.

Deze NV moest vlug aangenomen worden omdat vele ondernemers staan te trappelen om te investeren in Suriname en dat moet de huidige economie redden.

Het doel is om betrouwbare investeerders aan te trekken omdat geen enkele Surinamer er gebaat bij is, om onbetrouwbare en maffia-achtige praktijken in Suriname te krijgen.

Hoe doe je dat, als de Centrale bank van Suriname aan de regering aangeeft in hun schrijven, dat niet alles meer te controleren valt zoals men SNFI NV heeft opgezet? Bij geen genoeg controle, kan het een paradijs worden voor witwaspraktijken.

De oppositie gaf duidelijk aan dat SNFI NV niet zonder wetsovertredingen in gang gezet kon worden.

Na eigen onderzoek ben ik het met die menig eens maar ik ben geen jurist. Dat zou inhouden dat de regering de coalitie heeft gedwongen om “ja” te zeggen tegen diverse wetsovertredingen.

Het antwoord van de regering is hierop dat hun Juristen aangeven dat het wel kan.

De regering vraagt het DNA hierin om vertrouwen, maar vervolgens wordt er geen verantwoordelijkheid afgelegd aan het DNA welke juridisch weg is bewandeld om deze nv wettelijk op te richten.

Dat geeft een zeer verkeerd beeld aan investeerders omdat het een (on)wettelijke juridische chaos is geworden.

Hoe kan het DNA het functioneren van SNFI NV met de betrokken regeringsleiders, nog objectief controleren is mijn vraag? Hier is een democratisch stelsel niet voor gemaakt.

Dit beeld geeft geen vertrouwen aan betrouwbare investeerders. Businessmodellen en strategieën kunnen veranderen, maar een investeerder moet weten dat een financiële organisatie alles in huis heeft om de onderneming te laten slagen.

Het beleid van de huidige regering is o.a. dat alle staatsbedrijven over moeten gaan naar particulieren ondernemingen.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Veel Surinamers werkloos door Covid-19

Worden deze staatsbedrijven nu verplicht via SNFI NV te privatiseren? Bij de volgende verkiezingen worden de nieuwe politiek machthebbers niet vervangen in deze onderneming SNFI NV.

De regering heeft de eindverantwoordelijkheid over de staatsbedrijven en over de financiële organisatie SNFI NV die ook in het buitenland mag opereren.

Vele dubbele belangen spelen hierin mee. Wie nemen onze staatsbedrijven dan over? Multinationals en een handje rijke Surinamers?

BEKIJK OOK
Vierjarig jongetje schiet zichzelf per ongeluk dood met dienstwapen vader

Surgold, Grassalco, Staatsolie, SLM, EBS, Telesur, SWM, noem maar op. We hebben in Suriname meer als 100 staatsbedrijven. Ik moet er niet aan denken dat die in particulieren handen gaan vallen. Uit de staatsbedrijven halen we nog het geld vandaan om de economie draaiende te houden.

Volgens het verslag van EMFI uit Londen, zal in 2021 ongeveer 1,2 Miljard door goudsector en ongeveer hetzelfde bedrag uit de Oliesector in de staatskas komen.

Beleid voor deze staatsinstellingen kan altijd verbeterd worden. De overgang naar de particuliere sector is voor een half miljoen mensen niet te doen omdat zij niet uit hun zakken de staatskas kunnen blijven vullen.

Daar zijn de lonen nu ook veel te laag voor. Minimumloon is niet bijgesteld met de koerswijzigingen en dan nog de solidariteitsheffing.

Over de economische malaise die de Covid-19 pandemie heeft teweeggebracht wordt met geen woord gesproken hoe men dit beleidsmatig wil gaan oplossen.

Er worden nu investeerders binnen gehaald, terwijl we niet omkijken naar eigen ondernemers. Worden op deze manier onze eigen (staats)bedrijven goedkoop overgenomen? Dit kan rijke investeerders wel degelijk aantrekken.

Met dit politiek-beleid, met SNFI NV, redden we de dan economie om de welvaart te vergroten voor alle Surinamers? Mij geeft dit neo-liberaal beleid van de huidige regering geen vertrouwen maar veel wantrouwen.

Daar zal niemand wakker van liggen want de kapitalisten hebben de Surinaamse socialistische ingestelde politiek partij al gecriminaliseerd zoals systematisch in veel landen in Zuid-Amerika al is gebeurd. Dit met als doel om goedkoop aan grondstoffen te komen.

En als bepaalde lieden zich niet meer aan de wet hoeven te houden, hoe komen we dan nog op voor onze eigen belangen?

Er moet een kritisch internationaal onderzoek gaan komen, hoe SNFI NV is ontstaan en of het zo mag functioneren.

Socialisme staat voor een gereguleerde vorm van de economie, gecombineerd met een uitgebreid stelsel van sociale zekerheid.

Het is sterk gericht op verbetering van de sociaaleconomische en maatschappelijke positie van de lage- en middenklasse.

Neoliberalisme is gericht op marktwerking, handel en internationaal kapitaal, met weinig sociale voorzieningen voor het volk.

Marie-Louise Vissers

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]