Inval in Irak was illegaal, Tony Blair ‘grootste terrorist ter wereld’

De invasie van Irak in 2003 was illegaal. Secretaris-generaal van de VN Kofi Annan had al in 2004 gezegd dat het doel van de invasie was een regering omver te werpen, en dat is illegaal, gaf Lord Prescott, voormalig vicepremier onder Tony Blair, toe in een column.

De invasie in Irak door troepen van de VS, Groot-Brittannië, Australië en Polen op 20 maart 2013 had maar één doel: het omver werpen van een regering. Het Engelse parlement kreeg behalve de mededeling “dat het wel goed zat” geen enkel bewijs dat de oorlog gerechtvaardigd was, schrijft Prescott zondag in een column in het Britse dagblad Sunday Mirror.

Het Chilcot Report, een onafhankelijk onderzoek naar de rol van Groot-Brittannië in de Iraakse Oorlog, concludeerde woensdag dat het land zich had gestort in het conflict nog vóór andere, vreedzame opties waren uitgeput.

Premier Tony Blair “gaf ons te weinig documentatie om beslissingen te kunnen nemen”, schrijft Prescot, en noemt het Chilcot Report “een vernietigende aanklacht tegen de manier waarop de regering-Blair omging met de oorlog”.

Tijdens de Irak Oorlog werden 175.000 burgers gedood. 4500 Amerikaanse en 179 Britse militairen sneuvelden en Irak werd gestort in een chaos die nog steeds voortduurt, en waar onder andere de terreurgroep Islamitische Staat uit ontstond.

De zuster van een Engelse soldaat die op 19-jarige leeftijd werd doodgeschoten in Irak, noemt Tony Blair “de grootste terrorist ter wereld.”

Overige berichten