fbpx
Internationale en nationale oplichters maken veel slachtoffers in Suriname

GFC NIEUWS- Bij de politie zijn er meerdere gevallen van verschillende vormen van oplichting via sociale media in onderzoek.

Methodes die de criminelen gebruiken op mensen op te lichten zijn als volgt:

Slachtoffers worden via sociale mediaplatformen benaderd met een vriendschapsverzoek. Als dat vriendschapsverzoek geaccepteerd is door het slachtoffer geeft de oplichter aan dat hij of zij slechts een vriendschappelijke relatie wil hebben.

Niet lang na het eerste contact geeft de oplichter aan het slachtoffer te kennen dat hij of zij een geschenkje wil sturen voor het slachtoffer onder voorwaarde dat die de verzend- of afhandelingskosten zelf moet betalen. Voorts dat het geldbedrag om voor de verzend- of afhandelingskosten te betalen via een overmakingskantoor naar het buitenland gestuurd moet worden of dat het geldbedrag op een bankrekening gestort moest worden. Wanneer het geld gestort of overgemaakt is laat de “gulle gever”(oplichter) dan niets meer van zich horen.

Andere personen hebben de criminelen kunnen oplichten door hun voor te houden, dat zij in aanmerking konden komen voor een geldlening onder voorwaarde dat zij de afhandelingskosten eerst moesten betalen vooruitlopend op het verkrijgen van de lening. Die afhandelingskosten moesten via een overmakingskantoor naar het buitenland gestuurd worden of op een bankrekening gestort worden. Nadat het slachtoffer het geldbedrag overgemaakt of gestort heeft, zorgt de oplichter ervoor dat hij niet meer bereikbaar is.

Inmiddels zijn tientallen personen slachtoffer geworden van deze criminelen. In een aantal gevallen gaat het om grote sommen geld.

Het voorlopig politieonderzoek doet ernstig vermoeden dat criminele organisaties bezig zijn om via de sociale media slachtoffers te maken. Zij maken daarbij gebruik van valse accounts waarbij zelf niet geschroomd wordt om namen en foto’s van vooraanstaande personen uit de samenleving te misbruiken.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…