fbpx

Internationaal Gerechtshof: mensen kunnen sterven vanwege Amerikaanse sancties tegen Iran

Amerika brengt met sommige sancties tegen Iran mensenlevens in gevaar en moet daarmee stoppen. Dat heeft het Internationaal Gerechtshof (IG) in Den Haag woensdag bevolen.

Volgens het Hof kunnen de Amerikaanse maatregelen de veiligheid van de burgerluchtvaart in Iran en de levens van zijn gebruikers in gevaar brengen.

Deze sancties verhinderen dat Iraanse luchtvaartmaatschappijen reserveonderdelen en apparatuur aanschaffen en voorkomen toegang tot onderhoud, reparatiediensten en veiligheidgerelateerde inspecties die nodig zijn voor civiele vliegtuigen, staat in een verklaring van het gerechtshof.

BEKIJK OOK
Buurtbewoners vermoorde vrouw hoorden haar om hulp schreeuwen

Beperkingen op de invoer en aankoop van voedsel en geneesmiddelen, evenals behandelingen voor chronische ziekten of preventieve zorg, en aankoop van medische apparatuur, kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en levensomstandigheden. van Iraniërs, concludeerde de rechtbank.

De VS moet alle belemmeringen wegnemen voor de vrije export van levensmiddelen en medicijnen naar Iran, en voor de veiligheid van de burgerluchtvaart, voegt de verklaring toe.