Internationaal filmfestival Pride Month gaat van start

GFC NIEUWS- Na de feestelijke aftrap, zaterdagavond op de Pier van Torarica, is de PRIDE Month begonnen.

Veel activiteiten draaien om de lgbt-gemeenschap in Suriname, maar ook dit jaar kunnen bezoekers een blik over de grens werpen tijdens het internationale filmfestival van de PRIDE.

In TBL Cinemas draait elke donderdag een documentaire of speelfilm, die wordt aangeboden door een ambassade.

Het publiek krijgt vooraf wat informatie over het lgbt-klimaat in het betreffende land. Na afloop kan er worden nagepraat tijdens een kleine receptie.

Donderdag is ‘Galore’ te zien, een documentaire over de extravagante dragqueen Lady Galore. Zij is in Europa een begrip, vanwege haar oogverblindende verschijning, maar ook om haar jarenlange inzet voor zichtbaarheid en saamhorigheid.

In het dagelijks leven, zonder de prachtige outfits en make-up, heet deze prachtige persoonlijkheid Sander den Baas. Hij kampt met overgewicht en moet een levensreddende operatie ondergaan. Hij wordt dicht op de huid gezeten door de filmmakers, de tweelingbroers Dylan en Lazlo Tonk.

We leren niet alleen Lady Galore en Sander kennen, maar zien ook hoe het eraan toegaat in de wereld van dragqueens: personen die zich kleden en opmaken alsof zij behoren tot een andere sekse dan die waartoe zij zichzelf rekenen. Voor sommigen is drag een creatieve uitlaatklep, voor anderen een vorm van kunst.

‘Galore’ won de publieksprijs voor de beste documentaire tijdens de Roze Filmdagen in Amsterdam.

De film wordt aangeboden door de Nederlandse ambassade. Later deze maand, steeds op donderdagavond, zijn er films uit de Verenigde Staten, Canada en Frankrijk.