Internationaal cultureel uitwisselingsproject met DVCAI-team en kunstenaars in Jamaica

Op de Thursday-Night-Feature (TNF) van 7 juni in Readytex Art Gallery verzorgt beeldend kunstenaar Kurt Nahar een presentatie over zijn recente ervaring in Jamaica. Van 18 t/m 27 april participeerde hij op uitnodiging van Diaspora Vibe Cultural Arts Incubator (DVCAI), Miami, onder leiding van Rosie GordonWallace, in een uitwisselingsprogramma in samenwerking met Edna Manley College of the Visual and Performing Arts in Jamaica.

Nahar onderhoudt vanaf zijn eigen studietijd aan Edna Manley College en zijn aaneensluitende residentie bij DVCAI in Miami, een nauwe band met DVCAI. Hij participeerde met de ondersteuning van Readytex Art Gallery eerder in projecten geïnitieerd door deze organisatie.

Rosie Gordon-Wallace is met haar DVCAI-platform inmiddels ook al vele jaren een belangrijke partner en kunstrelatie van Readytex Art Gallery en de twee organisaties hebben reeds in diverse projecten samengewerkt. Dit uitwisselingsproject, waarvoor DVCAI ondersteund werd door ‘Miami-Dade Department of Cultural Affairs’, bracht kunstenaars, curators, schrijvers en culturele werkers bijeen voor een intensief programma van uitwisseling, conversaties, expositie, atelierbezoeken en workshops met de kunstenaars uit de Caraïbische Diaspora en daarbuiten.

Binnen het uitwisselingsproject faciliteerde Edna Manley College of the Visual and Performing Arts in Kingston, informele conversaties tussen kunstenaars in Jamaica en DVCAI-kunstenaars uit Miami en gastkunstenaar Nahar van Suriname. Het programma omvatte ook paneldiscussies en een expositie op Edna Manley College, waarin behalve werk van de bezoekende kunstenaars ook werk van enkele lokale kunstenaars te zien was.

De gezamenlijke expositie ‘Voyaging towards the future’ bood de internationale kunstenaars de gelegenheid om van gedachten te wisselen met de lokale kunstenaars, en om hun werk te presenteren aan een gemengde groep van bezoekers, curators en andere belangstellenden uit de Jamaicaanse kunstscene.

Alhoewel Jamaica voorNahar niet onbekend is, was dit recente bezoek met het team van DVCAI een waardevolle ervaring voor de kunstenaar. Het deelnemen aan een dergelijk intensief programma met een gevarieerde groep kunstenaars van verschillende achtergronden en disciplines, is volgens Kurt Nahar iets dat elke kunstenaar eens zou moeten meemaken. Vooral de vele atelierbezoeken aan interessante kunstenaars die wonen en werken in Jamaica en de conversaties en discussies die daar deel van uitmaakten, waren zeer inspirerend.

Naast de expositie die op donderdag 19 april opende en waarin Kurt Nahar 3 kunstwerken toonde, ervoer de kunstenaar ook de ‘studio critiques’ waarbij de gastkunstenaars mochten aanzitten, als een van de belangrijke momenten van de uitwisseling.

Tijdens de ‘studio critiques’ werd het werk van de studenten van het Edna Manley College klassikaal besproken en beoordeeld door hun docenten en medestudenten. Kurt gaf binnen het programma een presentatie over zijn werk en carrière en liet in de expositie 3 kunstwerken zien die op de voor hem gebruikelijke confronterende manier, het thema van seksualiteit en de taboes die daarmee samenhangen, bespreekbaar maakten.

Op de TNF van donderdag 7 juni vertelt Nahar aan de bezoekers meer over zijn ervaringen tijdens ICE 2018 met DVCAI in Jamaica. Hij belicht daarin de momenten en ervaringen die hij het meest waardevol vond, en voert het publiek middels een digitale foto-presentatie mee naar deze intensieve en interessante week in Jamaica.

De gallery toont op de begane grond ook een nieuwe collectie kunstwerken van Kurt Nahar, voornamelijk bestaande uit mixed-mediakunstinstallaties geïnspireerd door zijn recente verblijf in Jamaica.(GFC)