fbpx

Internationaal bezwaar tegen plan van Google om media te censureren

Het plan van Google om Russische media minder zichtbaar te maken in zijn nieuwsfeeds is een “daad van agressie” die wereldwijd invloed zal hebben op de vrijheid van meningsuiting en gedachte.

Zo reageren parlementariërs en politieke commentatoren over de hele wereld op het voornemen van de grootste zoekmachine op het internet om Russische media te censureren.

Andrey Svintsov, waarnemend voorzitter van de Commissie voor Informatie in de Doema, spreekt van “een openlijke vorm van informatieoorlog die wordt gevoerd – een bombardement, een directe agressie”.

Eric Schmidt, voorzitter van Alphabet, het moederbedrijf van Google, zei eerder dat het bedrijf probeert de systemen zo aan te passen dat Russische media minder mensen bereiken. RT, een online Russisch medium, noemde het initiatief “een willekeurige vorm van censuur die alle logica en rede tart”.

In de VS zei professor Dan Kovalik van de juridische faculteit van de Universiteit van Pittsburg dat het plan van Google rechtstreeks van invloed zal zijn op de vrijheid van meningsuiting en gedachte in de Verenigde Staten.

“Het is een vorm van censuur… Wanneer je iemand begint te censureren, zal dat ertoe leiden dat iedereen wordt gecensureerd, en ik vind dat iedereen in Amerika hierdoor geschokt en diep bezorgd zou moeten zijn”, meent Kovalik.