fbpx
Intensiveren samenwerking Suriname- Guyana centraal bij aanbieden geloofsbrieven ambassadeur Jones

Ambassadeur Ebu Jones benadrukte deze week bij de aanbieding van zijn geloofsbrieven de intensieve relatie tussen de twee buurlanden en dat er samengewerkt moet worden aan duurzame ontwikkeling ten bate van beide landen.

Strategisch, moet de nadruk worden gelegd op wat beide landen bindt in plaats van wat ons scheidt. Dit moet de drijvende kracht zijn om de relatie verder te intensiveren op basis van wederzijds respect, begrip, samenwerking, goed nabuurschap en wederzijds voordeel.

De grenskwestie kan gezien worden als één van de belangrijkste uitdagingen. Suriname en Guyana moeten als soevereine landen een duurzame oplossing hiervoor vinden. De ambassadeur verzekerde dat de Surinaamse regering de voorwaarden van vrede en vriendschap voorop stelt in dit process en zal blijven handhaven.

De mogelijkheden voor samenwerking moeten ten volle benut worden. Hierbij wordt gedacht aan het duurzaam gebruik van onze natuurlijke hulpbronnen, evenals het verkennen van de mogelijkheden op milieu-, toerisme- en landbouwgebied die beide landen te bieden hebben. Daarnaast kijkt Suriname ook uit naar verdieping van de culturele relatie en intensivering van economische handelsactiviteiten.

Als twee kleine ontwikkelingslanden hebben onze landen geen andere keuze hebben dan samen te werken om grensoverschrijdende misdaad en verschillende internationale en regionale problemen zoals het klimaat en niet-overdraagbare ziekten aan te pakken.

President Granger heeft in zijn toespraak ondermeer benadrukt dat Guyana uitkijkt naar de intensivering van de samenwerking met Suriname – in het kader van de Caraïbische Gemeenschap en de Samenwerkingsraad Suriname – Guyana om de handel te blijven verbeteren, culturele, economische, ecologische en sociale samenwerking te intensiveren en transnationale dreigingen te bestrijden. De benoeming van Jones is daarbij een belangrijke stap tot het consolideren van de nabuurschapsbetrekkingen.

Guyana en Suriname, samen groter dan Duitsland, maken deel uit van het Guyana-schild – een van’s werelds grootste blokken tropisch regenwoud en de meeste biologisch rijke en gevarieerde zones. Milieusamenwerking tussen Guyana en Suriname zouden een model kunnen worden voor de bescherming en het duurzame beheer van onze bossen en hun biodiversiteit.

Meer nieuws

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…