fbpx
Instelling Surinaams Nationaal Instituut voor Voedselveiligheid

GFC NIEUWS- Het Surinaams Nationaal Instituut voor Voedselveiligheid (SNIV) is ingesteld en heeft als intentie, de belangrijke autoriteiten voor voedselveiligheid samen te voegen.

Eveneens zullen een aantal beperkingen aangepakt worden die in de loop der tijd zijn waargenomen met betrekking tot de prestaties van het voedselcontrolesysteem, in het bijzonder de werking van en de coördinatie tussen de Surinaamse voedselautoriteiten.

In het verleden waren er onduidelijkheden en beperkingen, waardoor functioneren werd bemoeilijkt. Enkele oorzaken van het niet optimaal functioneren waren, verouderde wetgeving van 1911, weinig tot geen coördinatie tussen bevoegde autoriteiten voor voedselveiligheid, beperkte levensmiddelen inspectie capaciteit van lokaal verwerkt voedsel, beperkte ondersteuning en begeleiding aan de primaire productiesector en de sector van verwerkte voedingsmiddelen om de tekortkomingen waar ze tegenaan lopen in de praktijk aan te pakken.

Dit heeft geleid tot vele situaties zoals afkeuring van een groot aantal Surinaamse exportproducten uit de landbouw- en levensmiddelensector op buitenlandse markten en belemmering van de ontwikkeling van de nationale landbouw- en levensmiddelensector.

Er waren ook succesvolle ervaringen bij de aanpak van enkele van deze tekortkomingen, zoals in de visserijsector, waar een publiek-privaat partnerschap heeft geleid tot betere resultaten.

Tijdens de instelling van het SNIV is besloten om de ervaring in de visserijsector mee te nemen maar ook lering te trekken uit de ervaring van andere landen die een vergelijkbare koers hebben gevolgd bij de ontwikkeling van één enkel regelgevende instantie voor voedselveiligheid.

Volgens Minister Rabin Parmessar zal de instelling van SNIV, met zich meebrengen dat bepaalde werkzaamheden van het ministerie van LVV beter kunnen worden uitgevoerd. De Internationale vereisten kunnen door SNIV beter worden gecontroleerd met de nodige juridische dekking waardoor we minder de kans lopen op de vingers getikt te worden.

SNIV ondersteunt het beleid van het ministerie van LVV om de garantie te kunnen bieden op veilig geteelde Vvoedselproducten, maar ook op de duurzame ontwikkeling van de sector.

Meer nieuws

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…