fbpx

Inspectie vuurwerkopslagplaatsen door brandweer

GFC NIEUWS- Het Korps Brandweer Suriname (KBS) voert momenteel inspecties uit bij vuurwerkopslagplaatsen.

Dit geschiedt in samenwerking met het Korps Politie Suriname (KPS). De inspectie maakt deel uit van de preventie en voorlichting van de brandweer gedurende de vuurwerkperiode.

Volgens Otmar Ho-A-Sjoe, hoofd van de afdeling Preventie van het KBS, verloopt de inspectie tot nu toe heel goed.

Deze houdt in dat wordt nagegaan of de opslagplaatsen voldoen aan de door de brandweer gestelde voorwaarden.

Een hiervan is dat er in de magazijnen geen andere materialen mogen zijn opgeslagen.

Ho-A-Sjoe benadrukt dat zo een opslagplaats gedurende de vuurwerkperiode dan alleen voor het bergen van vuurwerk bestemd mag zijn.

Indien het magazijn goed is bevonden voor de opslag van vuurwerk, start de brandweer met het escorteren van de lading vanaf het havencomplex naar de uiteindelijke locatie.

BEKIJK OOK
‘Sterk leiderschap en standvastigheid van vaders nodig om crises te boven te komen’

Op de plaats van bestemming wordt ook geïnspecteerd of het om vuurwerk gaat dat conform de vergunningsvoorwaarden van de procureur-generaal is toegestaan. Indien het verboden vuurwerk betreft, wordt die lading door de politie inbeslaggenomen.

Volgens Ho-A-Sjoe komt de brandweer al bij de import van het vuurwerk in beeld. Van de importeur wordt dan bericht ontvangen dat die op de Nieuwe Haven een lading vuurwerk binnenkrijgt. De brandweer start dan met de inspectie van de opslagplaats.

Ho-A-Sjoe wijst nadrukkelijk erop dat onder meer de display shells (zogeheten kronto’s) en kunstvuurwerk in dozen (meer bekend als cake) verboden zijn.

Voor de cake zijn de afmetingen groter dan 2.5 duim verboden.

De controle geschiedt gedurende de afschietperiode van 27 december tot 2 januari.