fbpx
Inspecteurs LVV bereiden zich voor op te houden EU-audit

GFC NIEUWS- De National Plan Protection Organization (NPPO) is druk bezig met voorbereidingen voor de te houden EU-audit in oktober 2019.

In verband met de nieuwe EU-vereisten voor de export van groenten en fruit, zijn er afgelopen week trainingen verzorgd op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Voor deze trainingen werd door het ministerie de consultant Jeff Jones aangetrokken, die betrokkenen vóór, tijdens en na de EU-audit moet begeleiden.

Bij de training waren leden van de Vereniging Exporteurs Agrarische Producten Suriname (VEAPS), LVV-inspecteurs en landbouwvoorlichters aanwezig.

Naast het doornemen van de status van het actieplan en evaluatie van de inspectiewerkzaamheden, betrof een belangrijk agendapunt de nieuwe vereisten van de EU betreffende exporten per 1 september.

Daaruit blijkt dat meerdere producten dan eerder was aangegeven, een fytosanitair certificaat nodig hebben. De NPPO zal hierdoor haar inspecties moeten uitbreiden naar alle te exporteren producten.

De exporteurs dienen met deze nieuwe vereisten al hun voor export bestemde producten door te geven en ter inspectie aan te bieden, zodat correcte verklaringen worden geplaatst op het fytosanitair certificaat.

Het ministerie van LVV werkt met grote voortvarendheid aan het veilig stellen van ons agrarisch exportwaar. Er is reeds een draft Plantenbeschermingswet opgesteld en aangeboden aan de Nationale Assemblee. Deze zal in oktober in behandeling genomen worden.

Minister Parmessar gaf wederom te kennen grote voorstaander te zijn van een goede samenwerking met alle actoren in deze kwestie.

Meer nieuws

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…