fbpx
Innovatief composteringsprojectvoorstel ingediend bij LVV

GFC NIEUWS- Overal in de wereld wordt biologische landbouw beschouwd als een innovatieve activiteit met enorme perspectieven.

Er worden enorme inspanningen ondernomen voor de verbetering en bevordering van deze vorm van landbouw om zodoende een essentiële bijdrage te leveren aan milieuvriendelijke productiemethoden en duurzaamheid.

Hamesa Sank, een bedrijf dat ook hierin een bijdrage wil leveren, heeft op 8 juli een composteringsprojectvoorstel ingediend bij minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij, LVV.

Als gevolg van landbouwactiviteiten worden er ook enorme hoeveelheden landbouwafval van organische oorsprong geproduceerd, die vervolgens wordt afgevoerd met alle negatieve gevolgen voor het milieu en zonder maatschappelijke voordelen. Hamesa Sank is van mening dat deze negatieve gevolgen gematigd kunnen worden door dit afval te verwerken tot bruikbare producten. Eén van de meest voor de hand liggende methoden is het composteren van dit agrarisch afval.

Compost is een essentiële input in de biologische landbouw. Daarom ziet Hamesa Sank dit project ook als innovatief, met importvervangingseffecten en binnen de grenzen van de sub sector biologische landbouw. Minister Parmessar verwelkomt dit initiatief welke volgens hem nationaal en regionaal zal doorwerken.

Met betrekking tot compostering zijn er door het ministerie in verschillende districten composttrainingen gehouden. In het afgelopen jaar zijn er op diverse LVV-kwekerijen composteringsruimten opgezet, welke gefinancierd zijn door de Inter-American Development Bank. Goed vervaardigde compost kan worden gebruikt als bodemverbeteraar en groeimedium voor kwekerijen waardoor de landbouwproductie zal stijgen.

Het projectvoorstel van Hamesa dat goed aansluit op de doelen van LVV zal door een team van deskundigen van het ministerie worden bestudeerd en begeleid teneinde deze, naast de eigen bijdrage van het bedrijf, gefinancierd te krijgen door een organisatie die projectvoorstellen ondersteunt. Er bestaan tussen het ministerie van LVV reeds relaties met internationale organisaties die de projectvoorstellen kunnen ondersteunen met zowel technische als financiële middelen.

Minister Parmessar wil meer dynamiek vanuit de agrarische sector daar deze enorme potentie biedt. “Boeren zien geld vaak als een grote drempel, terwijl er veel meer financiële mogelijkheden zijn”, zegt de bewindsman. “De begeleiding in deze is aanwezig bij het ministerie van LVV. De vraag naar voedsel neemt toe, Suriname is in staat in deze te voldoen, mits de boeren de geboden kansen aangrijpen!”

Met innovatieve projecten kan de hele sector duurzaam wordt ontwikkeld. Er ontstaat meer werkgelegenheid en onze economie zal hiervan ook profijt hebben, gaf de bewindsman eveneens aan.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…