Inkomsten uit oliewinning waarschijnlijk in dalende lijn na 2030, zegt analist

booreiland olie

In een interview heeft GFC Nieuws – analist Soeroechomento uitgelegd dat de inkomsten uit oliewinning na 2030 waarschijnlijk aanzienlijk zullen afnemen. Beleidsmakers in Suriname zullen volgens hem sterk rekening hiermee moeten houden.

Dit is voornamelijk te wijten aan de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan en de overstap naar hernieuwbare energiebronnen.

De waarnemer benadrukt dat tal van landen ambitieuze doelstellingen hebben vastgesteld om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Deze inspanningen zijn onderdeel van het wereldwijde Parijsakkoord en andere milieuovereenkomsten, die een duidelijke verschuiving vereisen van fossiele brandstoffen, zoals olie, naar alternatieve, duurzame energiebronnen.

“De technologie voor hernieuwbare energie, waaronder zonne- en windenergie, maakt een snelle ontwikkeling door en wordt steeds betaalbaarder.”

“Dit maakt hernieuwbare energie een steeds aantrekkelijkere optie in vergelijking met traditionele fossiele brandstoffen,” legt hij uit.

Daarnaast wijst Soeroechomento op de veranderende beleidsmaatregelen en wetgeving in veel landen, die het gebruik van fossiele brandstoffen ontmoedigen en daarmee de vraag naar olie verminderen. “Dit zal ongetwijfeld een impact hebben op de inkomsten uit oliewinning.”

De analist benadrukt ook de rol van investeerders en financiële markten, die steeds meer druk uitoefenen op bedrijven om duurzamer te opereren. Dit kan naar zijn zeggen leiden tot een daling van investeringen in de olie-industrie en een toename van investeringen in duurzame projecten.

De veranderende publieke opinie en het consumentengedrag spelen volgens Soeroechomento ook een rol. “Mensen worden zich steeds meer bewust van de milieuproblemen en kiezen vaker voor milieuvriendelijke producten en diensten”, beweert hij.

Tot slot merkt de deskundige op dat de geopolitieke dynamiek rondom olie ook een factor is die niet over het hoofd gezien mag worden.

“Conflicten, handelsovereenkomsten en diplomatieke relaties kunnen de olieprijzen beïnvloeden, wat weer een effect heeft op de inkomsten uit oliewinning.”

Soeroechomento stelt dat hoewel de exacte impact afhankelijk is van de snelheid en effectiviteit waarmee deze veranderingen worden doorgevoerd, het duidelijk is dat de olie-industrie voor grote uitdagingen staat in de komende decennia.