fbpx
Inheemse volken in Suriname starten grootse bewustwordingscampagne

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname(VIDS) start op 20 juli 2016 met bewustwordingscampagne om de Surinaamse gemeenschap in het algemeen maar beleidsmakers media en andere doelgroepen in het bijzonder, bewust te maken over de rechten en positie van de Inheemse volken in Suriname.

De Inheemse volken in Suriname(Caraïben, Arowakken, Trio, Wayana en andere kleinere groepen in het zuiden), zijn de oorspronkelijke bewoners en bezitters van Suriname, nog voordat kolonisatoren en immigranten voet aan wal zetten in Suriname.

De bijzondere positie en rechten van Inheemse volken worden nationaal en internationaal al heel lang besproken vanuit diverse oogpunten. Deze rechten zijn in Suriname echter nog niet in de wetgeving verwerkt, ondanks verdragen, verklaringen en vonnissen die op Suriname van toepassing zijn.

Dit hiaat in de wetgeving zorgt ervoor dat de Inheemsen volken in Suriname in onzekerheid leven, geen rechtsbescherming genieten en dat een deel van hun rechten hen ontzegd wordt; schending van hun mensenrechten dus.

Om de Staat Suriname te dwingen de mensenrechten van deze groep te respecteren, zijn er een tweetal internationale rechtszaken in 2007 en 2015 aangespannen tegen de Staat Suriname. In beide gevallen werden de aanklagers, eerst de Saramakaners en daarna de Inheemse Volken, in het gelijk gesteld.

Tribale volken zoals de Marrons in Suriname zijn niet inheems maar hebben wel overeenkomstige rechten als Inheemse volken vanwege hun overeenkomstige manier van leven en achtergestelde maatschappelijke, stelt de VIDS.

“Wij komen met deze awareness campagne eigenlijk voor het eerst zelf aan het woord, zonder dat er over ons wordt gesproken”, aldus een zelfbewuste directeur van het bureau van VIDS, Loreen Jubitana.

VIDS vertrouwt de komende periode op een nationale ondersteuning van de totale Surinaamse bevolking in het algemeen en de volksvertegenwoordigers in de Nationale Assemblee in het bijzonder.(GFC)

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…