Inheemse rechten, slechts een politieke worst

GFC NIEUWS- Sedert de onafhankelijkheid zijn inheemsen buiten de grondwet van Suriname gelaten.
Zij zijn niet betrokken geworden en zonder instemming is oordeel over hun geveld. De regering van Suriname onder leiding van onze toenmalige leiders wijlen Henk Aaron en Jaggernath Lachmon, hebben de inheemse rechten nooit erkend. De inheemsen voelen zich gediscrimineerd.
Inheemsen hebben vanaf de periode voor de onafhankelijkheid altijd strijd gevoerd voor hun rechten. In 1976 hebben zij een protestmars gelopen van Albina naar Paramaribo om hun misnoegen te uiten.
Het Kalina & Lokono vonnis is in 2015 tegen de regering van Suriname door het internationaal gerechtshof uitgesproken. Echter is het nooit uitgevoerd. Ondanks alle leed en protesten, nationaal als internationaal van de inheemsen, hebben alle regeringen zonder medegevoel tot heden haar recht niet erkend.
Het gevolg is dat inheemsen economisch de meest kwetsbare groep is in onze samenleving. Dit is te wijten aan het niet erkennen van de inheemse rechten.
Suriname is gebonden aan internationale regelgeving via de diverse internationale organisaties zoals de VN op mensenrechten en de ILO.
Het is de keiharde waarheid dat inheemsen niet op de agenda van economische groei zijn ingeroosterd. Politieke partijen hebben inheemsen steeds als stemvee gebruikt.
Inheemsen in het parlement hebben een dikke onvoldoende gescoord in de uitvoering van onze inheemse rechten.
Amazone Partij Suriname

Overige berichten