fbpx
Facebook Pagelike Widget

Inheemse rechten, slechts een politieke worst

GFC NIEUWS- Sedert de onafhankelijkheid zijn inheemsen buiten de grondwet van Suriname gelaten.

Zij zijn niet betrokken geworden en zonder instemming is oordeel over hun geveld. De regering van Suriname onder leiding van onze toenmalige leiders wijlen Henk Aaron en Jaggernath Lachmon, hebben de inheemse rechten nooit erkend. De inheemsen voelen zich gediscrimineerd.

Inheemsen hebben vanaf de periode voor de onafhankelijkheid altijd strijd gevoerd voor hun rechten. In 1976 hebben zij een protestmars gelopen van Albina naar Paramaribo om hun misnoegen te uiten.

Het Kalina & Lokono vonnis is in 2015 tegen de regering van Suriname door het internationaal gerechtshof uitgesproken. Echter is het nooit uitgevoerd. Ondanks alle leed en protesten, nationaal als internationaal van de inheemsen, hebben alle regeringen zonder medegevoel tot heden haar recht niet erkend.

Het gevolg is dat inheemsen economisch de meest kwetsbare groep is in onze samenleving. Dit is te wijten aan het niet erkennen van de inheemse rechten.

Suriname is gebonden aan internationale regelgeving via de diverse internationale organisaties zoals de VN op mensenrechten en de ILO.

Het is de keiharde waarheid dat inheemsen niet op de agenda van economische groei zijn ingeroosterd. Politieke partijen hebben inheemsen steeds als stemvee gebruikt.

Inheemsen in het parlement hebben een dikke onvoldoende gescoord in de uitvoering van onze inheemse rechten.

Amazone Partij Suriname

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…