fbpx
Inheemse dorpen gezamenlijk in strijd tegen Covid-19

GFC NIEUWS- De Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para heeft met Inheemse dorpshoofden van Wanica en Para gesprekken gevoerd over de landelijke verspreiding van het coronavirus.

Zij zullen met ondersteuning en begeleiding van het COVID-19 Crisis Management Team maatregelen treffen om het virus te weren uit hun leefgebieden.

De dorpen die als collectief de commitment zijn aangegaan: Powakka, Matta, Kurupa, Pikin Poika en Kasipora, zijn bereid al het nodige te doen om hun dorpen Covid-19 vrij te houden. Aan het COVID-19 Crisis Management Team hebben zij in dit verband het volgende verzoek gedaan:

– Ondersteuning bij veiligheidscontrole op grensposten
– PPE
– thermoguns
– financiële steun voor voeding en drank voor vrijwilligers op de grensposten
– protocollen en veiligheidsvoorschriften bij calamiteiten
– hoe te handelen als iemand uit hun gebied positief wordt getest

Het gesprek tussen de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en de dorpshoofden heeft virtueel plaatsgevonden via Zoom. Het overleg werd mee gevolgd door functionarissen van het ministerie van Volksgezondheid (o.a. Directeur Medische Zending en een infectioloog), de directeur van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en Directeur Nationale Veiligheid.

De deskundigen zijn ingegaan op vragen over procedure bij besmettingen en de werking van het Covid-19 Noodfonds. De protocollen en veiligheidsvoorschriften zullen worden opgestuurd door de Regionale Gezondheidsdienst en de Medische Zending.

Intussen hebben enkele dorpen in Wanica en Para reeds controleposten geplaatst en worden buitenstaanders uit voorzorg voorlopig geweerd uit het dorp.

Meer nieuws

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…